U Noći muzeja u petak, 26. siječnja 2024. Dubrovački muzeji predstavili su bogat i raznolik program. Uz ovogodišnju temu „Muzeji i nova publika“, Kulturno-povijesni, Etnografski i Pomorski muzej te arheološke izložbe u tvrđavi Revelin posjetilo je ukupno 3.749 posjetitelja.
U tvrđavi Revelin, uz obilazak izložbi „Cvijet u kamenu“, „Ranosrednjovjekovna skultura u Dubrovniku i okolici“ i „Skriveno blago dubrovačke katedrale – numizmatički nalazi“, najmlađi posjetitelji uživali su u novootvorenom dječjem kutku te u edukativnoj radionici „Slovom po slovom do nove muzejske publike“, koju je vodio kustos pedagog Bruno Bijađija. Djeca su se uz pomoć radnih listića upoznala s odabranim predmetima iz fundusa Dubrovačkih muzeja, a koji su zastupljeni u navedenoj publikaciji.
Uz stalni postav Kulturno – povijesnog muzeja u Kneževu dvoru, posjetitelji su mogli obići i izložbe „Božidar Gjukić – ratne fotografije 1991./1992.“, „Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“ i „Časoslov sv. Vlaha iz 1723.: uz 300. obljetnicu rimskoga dopuštenja i tiskanja“, a održano je i izvedbeno predavanje pijanistice i dugogodišnje suradnice Muzeja, Ivane Jelače pod nazivom „Razvoj publike na djelu“. Jelača je publici predstavila mogućnosti i izazove osmišljavanja te realizacije programa kojima se potiče razvoj publike na primjerima iz vlastite prakse i kroz praksu s posjetiteljima.
Uz obilazak stalnog postava Pomorskog muzeja i dječjeg kutka u kojem se nalazi interaktivni polumodel dubrovačke karake, učenici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik, izveli su prizore i dijaloge iz pomorskog života Dubrovačke Republike „Žive slike koje brontulaju“.
Uz obilazak stalnog postava Etnografskog muzeja te izložbe „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja“, održana je i Folklorna revija „Čarolija tekstila iz Linđova škafetina“. Na reviji su sudjelovali članovi Folklornog ansambla Linđo, a prezentaciju nošnji upotpunili su svojim stručnim komentarima viši kustosi Etnografskog muzeja Ivica Kipre, Barbara Margaretić i Branka Hajdić, dok su studenti UNIDU televizije – Sveučilišta u Dubrovniku, događaj dokumentirali. Kroz folklornu reviju predstavljeno je 12 primjeraka jedinstvenog tradicijskog ženskog i muškog ruha te je time upotpunjena cjelovita slika trenutno postavljene izložbe “Čarolija tekstila”. Ovaj projekt primjer je poticajne suradnje dviju ustanova na području očuvanja i predstavljanja tradicijske tekstilne baštine čovječanstva.
Dubrovački muzeji zahvaljuju na tehničkoj podršci Dubrovačkim ljetnim igrama, Pixel designu, Loop productionu i Balon centru na dekoraciji balona.