Protekli vikend se održala druga Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu ove godine. Ovo je već 8 godina da se održavaju Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu, a ukupno se održalo 11. škola. Radionicama u sklopu Ljetne škole brodogradnje na Lokrumu se svake godine iznova dokazuje bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva, te znanje vezivanja mornarskih čvorova. Brodomaketarstvo i mornarski čvorovi su izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem.

Prvog dana 11. Ljetne škole brodogradnje u masliniku na Lokrumu se održala radionica brodomaketarstva, na kojoj su se izrađivali raznovrsne makete brodova, kao što su: kajaci, primorske barke, pasare i remorkeri. Radionicu je vodio Mladen Mitić, nagrađivani brodomaketar, međunarodni brodomaketarski sudac, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara i Modelarslog instituta Nave Dumins.

Radionicu mornarskih čvorova drugog dana je održao Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Hydro i Društva pedagoga tehničke kulture DNŽ. Na radionici polazinici su nakon uvodne priče o konopima, vrsta i gdje se koriste, naučili vezati osnovne mornarske čvorove, kao što su: ženski čvor, muški čvor, osmica, dupla osmica i zastavni čvor. Nakon toga su se natjecali u potezanju konopa spojenog sa čvorovima koje su naučili. Za kraj Lovre im je objasnio i praktično pokazao kako rade sustavi s jednom i više kolotura.