Umjetnička galerija Dubrovnik u subotu, 28. listopada organizira dva stručna vodstva kroz aktualnu izložbu Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca u sklopu programa „Subotnja kava u Galeriji“. Prvo je vodstvo na rasporedu u 10 sati, a drugo u 10:30 sati.
„Subotnja kava u Galeriji“ prepoznatljiv je i izvrsno prihvaćen program Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se još više želimo približiti našim sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove.

Kroz izložbu će posjetitelje provesti autorica likovnog postava Ivona Šimunović, kustos pedagog Umjetničke galerije Dubrovnik.
Izložbu jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu, Andyja Warhola organizirala je Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu iz Slovačke. Izložba pod nazivom Andy Warhol: Ja sam niotkud – djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca rezultat je dugogodišnjih razgovora i plodne suradnje dviju regija: Dubrovačko-neretvanske županije i slovačke regije Prešov.

Ono što ovu izložbu čini posebnijom od drugih izložbi koje propituju fenomen stvaranja kralja pop-umjetnosti, kako ga se naziva u pregledima povijesti umjetnosti, sagledavanje je njegova opusa iz drugog kuta, propitujući i njegovo podrijetlo kroz prikazane artefakte obitelji. Voditeljica projekta i jedna od kustosica izložbe, Jelena Tamindžija Donnart u izložbenom katalogu o izložbi i Warholu zapisuje: „Izložena djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola obuhvaćaju odabir 85 izložaka koji uključuju različite tehnika tiska na papiru (ofsetni tisak, litografija, sitotisak na papiru te slikanje na njima poput akvarela ili slikanja polimernim sintetičkim bojama) i koji su rezultat njegova snimanja portreta polaroidom, toliko popularnih da su postali svojevrstan statusni simbol poznatih ličnosti koje su htjele imati svoj portret izrađen u Warholovoj poznatoj Tvornici, tzv. Factory.“
Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart.

Partneri izložbe su Dubrovačko-neretvanska županija, Umjetnička galerija Dubrovnik i Muzej moderne umjetnosti Andyja Warhola u Medzilaborcu, a izložbu podržavaju Prešov regija, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Zračna luka Dubrovnik.
Izložba Andya Warhola u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostaje otvorena do nedjelje, 29. listopada, a dotada se može pogledati i izložba suvremenog hrvatskog fotografa Borisa Cvjetanovića pod nazivom Ljetovanje 1985.-1997.

Boris Cvjetanović radi ciklus koji se odnosi na periode ljetovanja. Izložba predstavlja izbor od osamdeset i jedne crno-bijele analogne fotografije koje su nastale od 1985. do 1997. godine. Meridijani i paralele nižu se sukladno odrednicama koje su ucrtane u autorovo kretanje: Brač, Pelješac, Zadar, Dubrovnik, Bibinje, Korčula itd.
Kustosica izložbe je Petra Golušić, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, a autori izbora radova i postava su Boris Cvjetanović i Petra Golušić.