U petak, 22. prosinca u prostorima Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja u Slanom, Kulturno umjetnička društva Dubrovačkog primorja održala su radionicu izrade i pjevanja primorske kolende.
Kolendanje je dio čestitarskih ophoda. Čestitari, kolendari išli su od kuće do kuće i uz pjesmu, kolendu, čestitali Božić sumještanima koji bi ih počastili prigodnim tratamentom: suhim smokvama, mjendelima, kotonjatom, rakijom, vinom itd. U Dubrovačkom primorju zapisano je mnoštvo kolendi, razlikovale su se od sela do sela po nekim stihovima ili motivima, ali se karakteristični pripjevi iza svakog stiha kolendo, kolendo, odnosno veselo, veselo nisu mijenjali. Razlikovala se i struktura kolendara; primjerice u Slanom i Majkovima kolendali su stari i mladi, muškarci i žene, dok su u Visočanima kolendale samo žene.
Kolendom, se, također, naziva i naranča u koju bi se zabile grančice masline s nanizanim suhim smokvama. Te bi kolende djevojke poklanjale čobanima ili mladićima koji bi ih čuli na paši kako pjevaju.
Srećom, kolendanje je među mladima omiljeni običaj koji je vrlo živ. Međutim, gotovo su zaboravljene i izgubljene stare primorske kolende pa je ova radionica za cilj imala prenijeti to bogatstvo mladima. S druge strane, običaj izrade kolende gotovo je iščezao pa je za njega ova radionica svojevrsni početak revitalizacije.
U konačnici, na mladima običaji Primorja ostaju!