U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u ponedjeljak, 29. siječnja u 17 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održat će se predstavljanje edicije Izabrana djela kotorskog i dubrovačkog biskupa Pavla Butorca. Na predstavljanju će govoriti akademik Radoslav Tomić, don Robert Tonsati, kancelar kotorske biskupije te urednici edicije mons. Srećko Majić i Slavko Dabinović.
Urednik ovog monumentalnog izdanja u 10 svezaka s dodacima je don Srećko Majić, peraški župnik i direktor izdavačke kuće „Gospa od Škrpjela“. Edicija obuhvaća knjige, studije, radove, članke i osvrte napisane u rasponu od 53 godine rada, a mnoga od ovih djela bila su izvorno objavljena u Dubrovniku.
Pavao Butorac bio je povjesničar i teološki pisac (Perast, 26. III. 1888. – Dubrovnik, 22. XI. 1966.). Studij teologije završio u Zadru 1910. Potom je službovao kao župnik i kateheta u gimnazijama u Kotoru, Zadru i Splitu, a zatim kao rektor kotorskoga sjemeništa. Kotorskim biskupom imenovan je 1938., administratorom Dubrovačke biskupije bio od 1940., a dubrovačkim biskupom od 1950. Na čelu dubrovačke biskupije ostao je sve do smrti 1966. godine, a ostavio je iznimno bogat opus djela iz područja povijesti, teologije, hagiografije, filozofije i crkvene umjetnosti.
Događanje je u sklopu programa Festa svetog Vlaha 2024.