Zadarski komorni orkestar gostuje u Dubrovniku u utorak, 17. listopada. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 20.30 sati. Na programu In memoriam Valter Dešpalj Zadarski komorni orkestar nastupa uz dvoje violončelista: Moniku Leskovar, koja je ujedno i umjetnička voditeljica, i Branimira Pustičkog. Izvest će se Talijanska serenada Huga Wolfa, Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C-duru, Vivaldijev Koncert za dva violončela i gudače u g-molu, RV 531, skladba Violoncelles, vibrez Giovannija Sollime i Griegova Holberg-suita. Ovaj koncert održava se u sklopu Dalmatinskog ciklusa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.

Violončelistica Monika Leskovar skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. godine, kad je u trinaestoj godini postala najmlađom pobjednicom Međunarodnoga natjecanja Čajkovski u Japanu. Najprije polaznica Glazbenoga učilišta Elly Bašić u Zagrebu, kod prof. Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu, u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja; koncertirala je u Japanu, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Australiji te na Novom Zelandu. Održava brojne recitale i redovito nastupa na festivalima komorne glazbe po cijelom svijetu. Ostvarila je uspješnu suradnju s brojnim istaknutim glazbenicima (Giovanni Sollima, Ivana Švarc Grenda, Boris Berezovsky, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maiski, Itamar Golan, Gidon Kremer, Mario Brunello, Patti Smith, Janine Jansen i dr.).

Violončelist Branimir Pustički diplomirao je u klasi Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru (Norveška). Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada. Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Human Rights i Zadarski komorni orkestar. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje s Kopenhaškom filharmonijom, Zadarskim komornim orkestrom i Orkestrom Human Rights. Od 2019. djeluje kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te nastupa kao predavač na majstorskim tečajevima na Braču (Pučišća), Dorinim ljetima u Našicama, seminaru Polstjärnepriset u švedskom Vänesborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

Kontakt za informacije i rezervacije ulaznica je 091 613 7314. Na blagajni Dubrovačkog simfonijskog orkestra građani mogu ostvariti niz pogodnosti.