Prvi dubrovački Festival kulture življenja završio je sinoć gong kupkom pod zvijezdama u parku Višnjica. Više od stotinu posjetitelja iz Dubrovnika i okolice uživalo je u dva dana predavanja, radionica, plesa, joge i meditacije, okruženi borovima i maslinama s pogledom na more i dubrovačku staru gradsku jezgru.

Posjetitelji su imali priliku uroniti u sebe zatvorenih očiju na jutarnjem satu joge pod nazivom Oči širom zatvorene. “Kad pogasimo svijet zatvaranjem očiju, nemamo drugog izbora nego pogledati u sebe. U nemogućnosti da se oslonimo na svoj vid u pokušaju da održimo ravnotežu, aktiviraju se svi mišići koji nam u tome mogu pomoći. Na taj način imamo priliku uistinu iskusiti svoju snagu i sposobnost našeg tijela da nas podrži”, rekla je suorganizatorica festivala i voditeljica radionice Marjana Batinić.

Novost u programu bio je sat Budokun joge, čije ime dolazi iz japanskog jezika, a razvio ju je majstor borilačkih vještina i joga majstor Cameron Shayne, s crnim pojasom u tae kwon do-u i karateu. Anita Buterin, voditeljica i jedina Budokon yoga instruktorica u Hrvatskoj, naglasila je važnost spajanja krajnosti: “Fokus Budokun joge je upravo na tome kako se joga i borilačke vještinu mogu ujediniti i nadopuniti. U istom košu pronalazimo spremnost za napad i obranu, mir i ravnotežu”.

Zdrava kralježnica stup je života. Iz tog razloga dio programa festivala bio je posvećen i učenju jednostavnih tehnika koje nam u nekoliko minuta dnevno mogu pomoći održati kralježnicu zdravom i vitalnom. “Radionica Kralježnica kao stup života je kombinacija jednostavnih vježbi disanja koje znanstveno dokazano prekidaju ciklus reakcija na stres, te vježbi za jačanje muskulature trupa, povećanje mobilnosti kralježnice i povećanje tonusa živčanog sustava. Drago mi je da je radionica postigla svoj cilj, a to je da osjetimo olakšanje, opuštanje i vraćanje poletnosti našem tijelu”, objasnila je suorganizatorica festivala i voditeljica radionice Dalia Gjaja.

Veliko finale ovogodišnjeg festivala bila je gong kupka pod zvijezdama u izvedbi Gong Centra Prema Vama, Sense studija Dubrovnik, Vimal Akademije uz vokalnu pratnju Doris Kosović “Vođeni zvukovima gongova, tibetanskih zvučnih zdjela, kristalnih zdjela i drugih instrumenata, uronili smo u meditativno stanje u kojem smo se prepustili našem unutarnjem biću i otpustiti stres. Ne mogu zamisliti bolju lokaciju za ovo iskustvo od Parka Višnjica”, rekla je suorganizatorica festivala i voditeljica radionice Rhubin Herceg.

Organizatori festivala Drop in najavljuju njegov nastavak u 2022. godini “Posjetitelji su reagirali s čistim oduševljenjem i svi već pitaju za datum sljedećeg izdanja. Iznimno smo zahvalni svima koji su kapnuli na Drop in i svojom prisutnošću udahnuli život u ovaj Festival. Našem pokrovitelju Hotelu Lero, kao i Višnjici, Turističkoj zajednici grada i drugim sponzorima od srca zahvaljujemo što su nam bili vjetar u leđa i svi se zajedno veselimo sljedećem izdanju Festivala.”