Ogroman interes, a time i poštovanje, pokazali su u četvrtak Konavljani koji su došli na otvorenje izložbe MIJO ŠIŠA KONAVLJANIN – USUSRET ZAŠTITI u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.

Mijo Šiša Konavljanin rođen je 9. prosinca 1946. godine u Mihanićima gdje je proveo cijeli svoj život. Počeo se baviti slikarstvom još u djetinjstvu i vrlo brzo se afirmirao kao hrvatski izvorni umjetnik i likovni kroničar Konavala.

Na svojoj domovini sedamdesetih je godina otvorio Galeriju koja je postala nezaobilazno mjesto svih koji su dolazili u Konavle. Uz Šišine slike i skulpture te brojne predmete iz tradicijskog života Konavala Galerija je bila i ostala topos konavoskog identiteta. Nakon slikareve smrti 2017. godine Galerija je zatvorena za javnost bez organizirane brige za vrijednu građu.

Muzeji i galerije Konavala pokrenuli su prijedlog upisa Zbirke slika i Etnografske zbirke Galerije Mija Šiše Konavljanina u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ovom izložbom predstavljen je dio bogate građe Galerije koja će se nakon obnove opet otvoriti za javnost i zasjati u punom sjaju.

Na svečanosti otvorenja prisutni su mogli vidjeti i jedan primjerak iz zbirke, potpuno funkcionalni gramofon star više od 100 godina na kojem je zasvirala Lijepa naša na ploči snimljenoj u SAD-u krajem 19. stoljeća. Čuti baritona Emilija Blaževića koji u pratnji orkestra pjeva hrvatsku himnu bilo je gotovo nestvarno i zorno prikazuje vrijednost elemenata u zbirci.

Na izložbi su govorili pisac predgovora Vlaho Bogišić i autorica izložbe Antonia Rusković Radonić, a izložbu je otvorio načelnik Općine Konavle, Božo Lasić.

”Ministarstvo je naš prijedlog zaštite prihvatilo, već smo napravili katalog slika koji broji oko 300 jedinica. Do kraja godine ćemo napraviti ostatak kataloga i nadam se da će u 2024. zbirka slika i etnografska zbirka Miha Šiše Konavljanina biti pod zaštitom Ministarstva kulture RH. To ne znači da nasljednici nisu vlasnici nego da će zbirka biti pod nadzorom i imat će na raspolaganju stručnu pomoć”, rekla je Rusković Radonić.

Autor predgovora izložbe Vlaho Bogišić podsjetio je kako Mijo Šiša Konavljanin davne 1969. godine dobio priliku izlagati u Kneževom dvoru u Dubrovniku što je tada imalo izrazitu težinu.

”Mijo Šiša Konavljanin, 23-godišnji seljak iz Konavala dobio je priliku izlagati u hramu dubrovačkih gospara. Značilo je to onda nešto puno više nego danas. Danas je to posve obično, tada to nije bilo. Mijo Šiša je progovorio kroz svoj rad o tome tko smo mi”, istaknuo je on.

Načelnik Lasić otvorio je izložbu i pritom se prisjetio jedne osobne zgode s Mijom Šišom.

”Prvo želim reći da mislim da nijedna izložba u Dubrovniku u posljednjih 15 godina nije okupila ovoliko ljudi. Imao sam čast osobno razgovarati s Mijom u nekoliko navrata, dolazio je kod mene doma i svojedobno je pozajmio jednu knjigu od mene. Nakon tri četiri mjeseca kada je vratio u njoj su ostale brojne oznake stranica, papirići s bilješkama. I dan danas je ta knjiga takva u mojoj biblioteci. U toj knjizi sam našao i jedan listić na kojem je Mijo zapisao sljedeće stihove:

”Konavle rodni kraju moj, jedini zavičaju,

Tebe uvijek sa sobom nosim i sa tobom se ponosim.

Volim tvoje polje ravno, svima rodno još odavno.

Oko polja kršne gore, a sa juga plavo more.

Živi vječno u svom sjaju, konavoski mili kraju,

Ponosit uvijek s tobom ja ću bit”.

Po meni ovi stihovi najbolje oslikavaju njegov svjetonazor i ljubav za obitelji i Konavlima”, rekao je načelnik Lasić te dodao kako je Mijo Šiša jedini Konavljanin koji je za svog života izašao u nekoj enciklopediji.

”U Enciklopediji hrvatske umjetnosti stoji da Mijo pripada krugu jadranske naive za koju je karakteristična nespretnost, izraz i prostodušnost spontanosti prikaza. To njega najbolje karakterizira. Osobno mislim da je on veličina hrvatske naivne umjetnosti, ali i puno više od toga jer predstavlja naš težački život, sve ono čega smo se odrekli s vremenom”, naglasio je načelnik Lasić te se zahvalio obitelji Šiša i autorici izložbe Antoniji Rusković Radonić te zaključio kako vjeruje da će svjetlo dana u skoroj budućnosti ugledati i monografija posvećena ovom velikom konavoskom umjetniku.

Inače, izložba ostaje otvorena do svibnja 2024. godine.