Pijanistica Martina Filjak će uz hornista Felixa Kliesera i violinista Andreja Bielowa održati koncert u četvrtak 12. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati na kojemu će izvesti djela Duvernoya, Schumanna, Dukasa, Wieniawskog i Brahmsa.

Glazbena večer u Dvoru u izvedbi ovog trija kojeg čine vrhunski europski glazbenici donosi odabrani program za glasovir, rog i violinu, a otvorit će ga prvi Trio za glasovir, rog i violinu u c-molu pionira glazbe za rog Frédérica Duvernoya, živahno i pjevno djelo nastalo pod utjecajem bečke klasike. Uslijedit će Adagio i Allegro za rog i glasovir Roberta Schumanna koje zahtijeva vrlo vješte glazbenike i uporabu cijelog raspona instrumenta, a veliko glazbeno umijeće će tražiti i djelo Villanelle za rog i glasovir Paula Dukasa kojeg je skladatelj napisao kao ispitni komad za studente roga na Pariškome konzervatoriju s brojnim tehničkim zahtjevima, ali i živim melodijama. Poljski skladatelj i jedan od najvećih violinističkih virtuoza svojega doba Henryk Wieniawski i sam je učio glazbu na Pariškome konzervatoriju, a izvedena će biti njegova Briljantna fantazija koja ima pet dijelova različitih ugođaja, s virtuoznim finalom. Kraju koncertne večeri u Dvoru, glazbenici su namijenili Trio za rog, volinu i glasovir u Es-duru Johannesa Brahmsa, djelo koje je tumačeno kao tužaljka i oproštaj od preminule majke, a zbog neobičnog sastava za ono doba te glazbene važnosti, smatra se da je ovaj Trio praktički započeo novu glazbenu vrstu.

Miljenica festivalske publike, pijanistica Martina Filjak nastupa solistički i uz vodeće orkestre i dirigente na znamenitim pozornicama uglednih koncertnih dvorana diljem svijeta. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju te nastavila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Dobitnica je Zlatne medalje i niza posebnih priznanja na uglednom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, nakon čega je debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu prilikom čega ju je nahvalio ugledni The New York Times. Martina Filjak je dobitnica i prestižnih nacionalnih nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina te nagrade Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2008. godine. Hornist Felix Klieser s kojim će podijeliti pozornicu po mnogo čemu je izniman umjetnik, dobitnik cijenjene ECHO Klassik nagrade za mladoga glazbenika godine, kao i nagrade Leonard Bernstein Festivala Schleswig-Holstein. Violinist Andrej Bielow jedan je od vodećih ukrajinskih glazbenika svoje generacije koji je kao solist i komorni glazbenik snimio više od 20 nosača zvuka, surađivao je s priznatim svjetskim orkestrima pod ravnanjem cijenjenih dirigenata te osvojio razne nagrade i priznanja, a predaje na Sveučilištu za umjetnost u Grazu te je gostujući profesor Kraljevske akademije za glazbu u Londonu i održava majstorske tečajeve po Europi, Aziji i SAD-u. Ovom triju ovo je prvi zajednički nastup u Hrvatskoj, a već ujesen predstavit će se publici u Njemačkoj i Švicarskoj.