Predstava „Intimnost“ redatelja Andreja Nosova i dramaturginje Biljane Srbljanović u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda, koja se bavi najaktualnijom temom – novim virusom, premijerno je u sklopu europskog projekta „Future Epics“ izvedena pred festivalskom publikom sinoć, 13. kolovoza u Lazaretima.

Predstava istražuje što je pandemija koronavirusa do sada promijenila u našim životima, radu, odnosu prema „drugima“ i prema samome sebi. Glumci Leon Lučev i Jelena Graovac glavni su akteri koji kroz kratke priče i labavo povezane anegdote dolaze do veće slike promjene svijeta kojima smo svi svjedoci i stvaranja nove paradigme društvenih odnosa, a da toga nismo ni svjesni. Predstava progovara o pokušajima da zadržimo intimnost u jeku pandemije, da se zaštitimo i od „drugog“ i od nevidljivog virusa, o onome što tinja u svakom od nas u susretu sa smrtnom opasnošću – tko treba stradati da bismo mi preživjeli, kako virus nanosi štetu prije svega zajednici, obiteljima, nama samima, koji postajemo nepovjerljivi i prema dodiru najbližih te koliko komičnih i apsurdnih situacija to nosi sa sobom.

Ostatak autorskog tima predstave „Intimnost“ čine Selena Orb koja potpisuje kostime i scenografiju te skladatelj Draško Adžić. Asistent dramaturginje je Ognjen Aksentijević, a izvršna producentica Selena Pleskojnić.

Na programu ovogodišnjih Igara su još dvije premijerne produkcije nastale u sklopu projekta „Future Epics“ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i to plesna predstava „Zagrljaj“ koju će partneri iz švedskog Vitlycke centra za izvedbene umjetnosti izvesti u ponedjeljak 17. kolovoza u Lazaretima te „Grižula“ Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, u četvrtak 20. kolovoza u parku Gradac.