U Kući Bukovac, u sklopu prigodnog programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca, kustosica Helena Puhara održala je izlaganje “Kuća Bukovac – Duga povijest obiteljske kuće”.
Posjetitelji su na predavanju upoznati s povijesnim razvojem katastarske čestice na kojoj se nalazi Kuća Bukovac, uzevši je kao ogledni primjer mikrolokacije pogodne i za prikaz promjena urbanističke slike Cavtata te za razgovor o bogatoj i heterogenoj cavtatskoj povijesti.
Osim rekonstrukcije nekolicine građevinskih zahvata na prvotnoj kućici u vlasništvu Bukovčevog djeda Giuseppea Fagionija, a zatim sina mu Augustina i konačno, Vlaha Bukovca, popraćen je i razvoj muzealizacije obiteljske kuće, iz zatvorenog, privatnog prostora u javni muzejski prostor.
Današnji muzeološki koncept Kuće Bukovac počiva na preplitanju dvaju temeljnih načela specifičnog prostora, onog obiteljske kuće kao i onog muzejskog, koji je otvoren novoj interpretaciji Bukovčevog djelovanja te brojnim istraživačima slikarevog života i djela.
Predavanja će se održavati četvrtkom u 17 sati.