Nevolja u obliku korone spriječila je filmsko slavlje na slikovitom istarskom brdu, no Motovun Film Festival našao je put do gledatelja. Brdo filmova spušta se i do dalmatinske obale s nizom odličnih, snažnih filmova koji su ostali ispod radara u godini kad je put filmova bio zatučen virusom, a nije bilo velikih festivala koji kreiraju filmsku stvarnost.

U subotu, 1. kolovoza počinje opsežan program u Dubrovniku koji će u Ljetnom kinu Jadran potrajati punih tjedan dana. Niz motovunskih poslastica otvaraju Slatki snovi kultnog nezavisnog redatelja Alexandrea Rockwella. Film o troje mladaca, koji tijekom ljeta bježe od kuće kako bi započeli karijeru otpadnika, nagrađen je Kristalnim medvjedom na Berlinaleu. Druge večeri prikazuju se Veličanstveni gubitnici, mračan, urnebesan i napet pljačkaški argentinski film s obratom i uzbudljiva priča o radničkoj solidarnosti i kolektivnoj osveti.

U ponedjeljak, 3. kolovoza pred publiku stiže ultimativni MeToo film Asistentica. Ambiciozna asistentica mogula zabavne industrije, koju glumi Julia Garner iz hit serije Ozark, postaje sve svjesnija zloćudnih radnji iza uredskih vrata njezina šefa. U svom prvijencu redateljica Kitty Green ogoljuje mehanizme koji štite prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca. Dan kasnije u Dubrovniku igra film za djecu Rocca mijenja svijet, o nekonvencionalnoj 11-godišnjakinji koja živi s vjevericom.

Srijedu, 5. kolovoza obilježit će Zaposlene djevojke, punokrvni ženski film o tri Francuskinje koje, skrbeći za obitelj, svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. Slijedi još jedan naslov za mlađi uzrast, Moj brat lovi dinosaure. Film o dječaku, koji se srami svog mlađeg brata s Downovim sindromom, osvojio je Nagradu mlade publike Europske filmske akademije. Posljednjeg dana, 7. kolovoza i dubrovačka će publika nakon Motovuna biti počašćena pretpremijerom domaćeg filma Tereza37.

Komentiraj