Sveučilište u Dubrovniku u 20. obljetničkoj godini nastavlja s ciklusom znanstvenih tribina za javnost! Jedanaesta tribina naslovljena „Dezinformacije naše svagdašnje“ bit će održana u petak, 5. svibnja, u 19 sati u Sveučilišnom kampusu. O ovoj iznimno aktualnoj temi govorit će prof. dr. sc. Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i prof. dr. sc. Mato Brautović, pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Jedanaesta znanstvena tribina bavi se dezinformacijama i ozbiljnim posljedicama koje imaju na pojedinca i društvo. Na individualnoj razini, dezinformacije mogu dovesti do pogrešnih zaključaka i odluka što za posljedicu može imati zdravstvene probleme, financijski gubitak ili prihvaćanje pogrešnih političkih stavova. Na društvenoj razini, dezinformacije mogu potkopati povjerenje u vlast i medije, dovesti do polarizacije društva i ugroziti demokratske procese. Zbog toga je važno da građani budu kritični prema informacijama koje primaju i provjeravaju njihovu točnost prije nego što donose odluke ili dijele informacije.

Cilj je znanstvenoj tribini senzibilizirati i osvijestiti javnost i institucije o fenomenu dezinformacija i njihovih varijanti u obliku lažnih vijesti, a posebice korištenje neistinitih tvrdnji inozemnih aktera ususret nadolazećim izborima. Naime, u sljedećoj godini u Hrvatskoj će se održati predsjednički, parlamentarni i europski izbori zbog čega se očekuje povećanje broja dezinformacija kao rezultat kampanja koje provede populistički političari, ali i inozemni akteri s ciljem izbora njima odgovarajućih kandidata.

Sudionici će na tribini predstaviti rezultate recentnih istraživanja i ukazati na buduće trendove i potencijalna rješenja problema. Predstavit će se i rezultati istraživanja proizašlih iz projekata: Pro-fact: Istraživanje, obrazovanje, provjera činjenica i raskrinkavanje dezinformacija povezanih s COVID-19 u Hrvatskoj; Adria Digital Media Observatory (ADMO); REDACT: Researching Europe, Digitalisation, and Conspiracy Theories.

O sudionicima:

prof. dr. sc. Nebojša Blanuša

Dr. sc. Nebojša Blanuša redoviti je profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje kolegije: Politička psihologija, Socijalna psihologija, Kulturalna trauma i politike pamćenja, kao i kolegij Teorije zavjera i duboka država. Usavršavao se na sveučilištima: Ohio State University; Essex University; University of Nottingham; Warsaw School of Social Sciences and Humanities (WSSSH); Aristotle University Thessaloniki, Yale University, Trinity College Dublin; Jawaharlal Nehru University (JNU). Bio je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Autor je knjige Teorije zavjera i hrvatska politička zbilja: 1980. – 2007. te niza znanstvenih radova s područja političke psihologije, studija traume i konspiratornog mišljenja. Bio je koordinator znanstvenih aktivnosti projekta PRO-FACT i voditelj hrvatskog dijela međunarodnog projekta CHANSE REDACT.

prof. dr. sc. Jan Šnajder

Dr. sc. Jan Šnajder doktorirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilištu u Zagrebu, gdje od 2020. godine radi kao redoviti profesor na Zavodu za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave. Nositelj je šest predmeta na FER-u i bio je mentorom ili komentorom studentima na više od stotinu preddiplomskih i diplomskih radova. Istraživački interesi su mu u području obrade prirodnog jezika i strojnog učenja, gdje je objavio više od sto znanstvenih radova u časopisima i zbornicima međunarodnih konferencija. Usavršavao se na Institutu za računalnu lingvistiku Sveučilišta u Heidelbergu, Institutu za obradu prirodnog jezika Sveučilišta u Stuttgartu, Nacionalnome institutu za informacijske i komunikacijske tehnologije u Kyotu te Sveučilištu u Melbourneu. Sudjelovao je i bio voditeljem na nizu znanstvenih projekata iz područja obrade prirodnog jezika i strojnog učenja te mnogim projektima primjene strojnog učenja u poslovnom okruženju. Član je Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podacima i kooperativne sustave. Dobitnik je Srebrne plakete “Josip Lončar” 2010. godine, stipendije Hrvatske zaklade za znanost 2012. godine, stipendije Japanskog društva za promicanje znanosti 2014. godine te stipendije australske vlade Endeavour 2015. godine.

prof. dr. sc. Mato Brautović

Dr. sc. Mato Brautović redoviti je profesor i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Nositelj je više kolegija iz područja: digitalnih metoda, novinarstva i novih medija. Dobitnik je Fulbright visiting scholar stipendije u sklopu koje se usavršavao na College of Journalism and Communication, University of Florida. Koordinator je projekta Adria Digital Media Observatory i suradnik na projektima koji se bave dezinformacijama i medijskom pismenošću.