U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u ponedjeljak 19. lipnja 2023. u 20:00 u prizemlju Narodne knjižnice Grad održat će se otvorenje izložbe “Dan kada sam naučila letjeti”, dubrovačke akademske slikarice Maje Kovačević. Autorica se predstavlja s dvadesetak radova nastalih tijekom 2023. uglavnom u tehnici akrila i akvarela.

U tekstu predgovora kojeg potpisuje povjesničarka umjetnosti Maris Šišević između ostaloga stoji:

To je priča o ženi sada, ovog trenutka; O osjećaju zarobljenosti, nemogućnosti da bude potpuno slobodna, da bude ona – to je priča o tajanstvenoj ptici. Tko je žena? Zašto se svijet vrti oko žena? Žena je misterij. Što ju čini tajanstvenom i nedokučivom? Izložbom “Dan kad sam naučila letjeti” slikarica Maja Kovačević preispituje ulogu i ugroženost žene u današnjem svijetu, prenoseći svoje osjećaje i promišljanja…

Autoričin rukopis u figurativnim situacijama kroz snagu geste i sugestivnost boje koje rabi smiono, prenosi poruku o unutarnjem životu žene, iščitavanom s lica. Žena je zatvorena u unutarnje tajanstvene monologe. Fina i nježna. Osjetljiva. Pronicljiva, ali šarmantna i graciozna. Jaka. Opuštena. Prkosna i pomalo koketna. Nemoguća. Sanjiva. Neovisna i suverena. Daleka.

Žensko pitanje će još dugo biti THE pitanje. Sve dok svijet ne shvati žene i dok im ne bude dano mjesto pod suncem koje im pripada. Žene neće šutjeti u ruševinama patrijarhata sve dok se ne razgradi sustav koji ih je sputavao.

Izložba će biti otvorena do 7. srpnja 2023. od 8 d19 sati u radnom vremenu knjižnice.

Maja Kovačević rođena je 1980. u Dubrovniku. Maturirala je u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof. Josipa Trostmanna. Diplomirala je 2004. na Likovnoj akademiji Giuseppe Assenza Basel u klasi prof. Uda Grossklausa. Nakon akademije istražuje apstraktno slikarstvo, kolaž, boju i materiju kroz reljefnost površina. Često slika arhitekturu starog grada gdje ponekad mijenja vizure u pogledu na Grad, a ponekad mijenja arhitektonske akcente i ističe pojedine fragmente. Izlagala je na trinaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama. Godine 2012. s Anamarijom Bezek otvorila je Atelier Ma’aM. Organizira likovne radionice za djecu i odrasle. Bila je predsjednica udruge DART. Članica je HDLU-a Dubrovnik. Živi i stvara u Dubrovniku.