Društvo dubrovačkih pisaca poziva na predstavljanje svoje nove knjige, zbirke ‘Pjesme za lijek’ naše sugrađanke Stane Šćapec. Predstavljanje će se održati u prelijepom atriju Kneževa dvora ovog petka, 29. rujna, u 19 sati.

U svom pogovoru ovoj zbirci književnica Sibila Petlevski zapisuje: ”Pretpostavimo da je profesija medicinske sestre navela autoricu da pojam ‘lijek’    stavi u naslov svoje prve zbirke. Mogla ju je nazvati i ‘pjesmama za dušu’ jer je tako isprva i pisala pjesme – bez svijesti o potrebi objavljivanja – za sebe samu i za one koji se u tim stihovima prepoznaju… Poetički nevina ona iskreno uči od prirode i poziva čitatelja da joj se pridruži u promatranju, da pogleda kako ‘vjetar valcerom zavodi lastavice’ i da – nauči nešto od njih.”

Domagoj Vidović, knjjiževnik, jezikoslovac, profesor, u svom pogovoru poziva: ‘Obratite, stoga, pogled na novo književno lice na dubrovačkoj književnosti-pozornici, ne samo radi zamamnosti dubrovačkoga ženskog pisma, najstarijega unutar hrvatske književnosti, nego radi stihova koji obgrljuju i začuđuju, bliže vas autorici i udaljuju vas od nje, oslobađaju vas okova navike slobodnim stihom, a opet vas bliže nedohvatnoj tradiciji što se ogleda ne samo u patnjama ljuvenim nego i u zaokruženom ženskom kanconijeru kakav smo u palimpsestu iskali barem četiri stoljeća. Uistinu ga je vrijedilo čekati!’
Stana Šćapec i te kako nam je godinama znana iz svakodnevnog gradskog đira, kao patronažna medicinska sestra stalno je u tom điru pomažući mnogima i na sve strane. Ovu njenu prvu zbirku pjesama priredio je i likovno osmislio Luko Paljetak, te tehnički uredio Vinko Rožić.   

Uz autoricu, njenu prvu zbirku pjesama predstavit će akademik Luko Paljetak, kroz program vodit će nas Nila Miličić Vukosavić, a tu su i Sebastijan Vukosavić, glumica KMD Mirej Stanić i nakladnik Boris Njavro. Glazbeni dio programa otvara i zatvara klapa Kaše. Jednu od autoričinh pjesama uglazbio je i na klaviru će je odsvirati Darko Matičević, skladatelj iz Splita. Uz ‘Libertango’ Astora Piazzolle zaplesat će tango naš konavosko – dubrovački plesni par Elena Drašković i Ante Bautović uz harmoniku Zorana Kosovića.

Neka ovo bude zanimljiv poziv za ugodnu večer ovog petka, 29. rujna u Kneževom dvoru s početkom u 19 sati!