U Dubrovniku je preminula istaknuta glazbena kritičarka i profesorica Ileana Grazio.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u Dubrovniku diplomirala je trogodišnju Pedagošku školu u Splitu i na katedri za književnost jugoslavensku književnost. Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani diplomirala je muzikologiju (prof. Dragotin Cvetko) i komparativnu književnost.

Pohađala je tečajeve za usavršavanje pedagoškog zvanja, sudjelovala na mnogima i kao predavač. Cijeli je djelatni vijek provela kao nastavnica u osnovnoj školi Lapad u Dubrovniku te bila voditelj različitih zborova i mentor za studente s Više pedagoške škole u Dubrovniku.

Napisala je brojne članke iz metodologije nastave iz glazbene kulture i književnosti u pedagoškim časopisima (Život i škola, Muzika i škola). Društvo pedagoga Hrvatske nagradilo ju je za doprinos razvoju pedagogije. Uz pedagoški rad bavila se i publicistikom pišući glazbene kritike i osvrte na glazbena zbivanja u Dubrovniku u dnevnicima i tjednicima (Dubrovački vjesnik,Dubrovački list, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Vjesnik, Telegram, Oko, Vijenac, Glas koncila, Hrvatsko slovo itd.).

Sudjelovala je u glazbenim i povijesnim tematskim emisijama HRT–a, bila je glazbeni kritičar i izvjestitelj u emisiji Sedam dana glazbe Hrvatskog radija te za različite radijske postaje bivše države o koncertnom životu u Dubrovniku.

Napisala je nekoliko znanstvenih radova vezanih za glazbenu građu i surađivala s brojnim časopisima. Više godina bila je član žirija za Nagradu Orlando koju dodjeljuje HRT najboljem izvođaču glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1999.)