U večerašnjoj emisiji “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, gostovale su samouke konavoske vezilje Petra Njire i Nikolina Deranja, koje su otkrile od koga su naslijedile ljubav prema konavoskom vezu te što za njih znači nastavak tradicije.

Tema večerašnje emisije bila je ljubav prema tradiciji, odnosno ljubav prema konavoskom vezu. Petra Njire i Nikolina Deranja čuvarice su bogate konavoske baštine, samouke vezilje kojima se dive i puno iskusnije konavoske vezilje. S konavoskim vezom su se susrele još u ranom djetinjstvu, Petra s deset godina kod svoje babe u Gradu, a Nikolina još i ranije tijekom odrastanja u rodnim Konavlima. Od prvog susreta s konavoskim vezom prošlo je dosta vremena te su ispričale što ih je potaknulo na ponovno vezenje. Tijekom pandemije korone, u nedostatku svakodnevnih aktivnosti, nastavile su vesti.

Nikolina je otkrila kako joj je upravo muž Luka bio model za dio muške konavoske nošnje koji je izrađivala tijekom korone, dok je Petra otkrila kako je susjeda Mare, inače iskusna konavoska vezilja, u početku bila skeptična kako će to Petri uspjeti. Rezultati njihovih radova su, zaista, zapanjujući te su ih gledatelji mogli vidjeti tijekom emisije. Najzanimljivija je činjenica kako su obje samouke, nikad nisu pohađale nikakve radionice te sve izrađuju na neki sebi svojstven način. Dvadesetogodišnja konavoska vezilja Petra objasnila je u nekoliko koraka kako se izrađuje jedan konavoski vez te naglasila što je najteže za napraviti. Otkrila je kako neke vezove završi u jednom danu, dok je Nikolini potrebno oko 25 dana za jedan njen rad.

Obitelj im je najveća podrška u njihovom radu, kao i prijatelji. Ponosne su na nastavak obiteljske tradicije, te se u budućnosti nadaju još mnogim impresivnim radovima.

Što za konavoske vezilje Petru Njire i Nikolinu Deranja znači nastavak obiteljske tradicije pogledajte u videu ispod ili u petak, u 15.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji.