Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje “Tipovi ličnosti u književnosti i filmskoj umjetnosti” prof. dr. sc. Janka Andrijaševića koje će se održati u četvrtak, 18. siječnja 2024., s početkom u 18 sati u Narodnoj knjižnici Grad.
Predavanje će se baviti pojmom ličnosti, psihološkim kategorizacijama kroz povijest i reprezentacijama različitih tipova ličnosti u književnosti i na filmu. Također će se dotaknuti usporedbe zdrave, nezrele i patološke ličnosti. Različiti tipovi ličnosti, poput paranoidne, antisocijalne, histrionične, narcisoidne i sl. bit će ilustrirani konkretnim likovima u književnosti i filmskoj umjetnosti.
Predavanje je zamišljeno kao uvod u niz radionica koje će se od 25. siječnja do 28. ožujka, četvrtkom, s početkom u 18 sati održavati u Ogranku Lapad. Polaznici radionica nakon upoznavanja s osnovama psihologije ličnosti imat će priliku na zadanim književnim i filmskim predlošcima  proučavati određene tipove. Predlošci će uključivati  djela Somerseta Maughama, Jeanette Winterson, Vjenceslava Novaka, Jane Austen, Stephena Kinga, Anthonyja Burgessa i Margaret Mitchell.