Na 59. Državnoj Reviji filmskog stvaralaštva djece koja se ovog vikenda u hibridnom izdanju (dio online, dio u živo) održala u Varaždinu Ljetna škola filma Šipan polučila je jedan od najvećih uspjeha u svojih 18. godina postojanja. Naime, mladi šipanski filmaši na Reviji su se predstavljali s dva prošlogodišnja film s kojim su osvojili tri nagrade. Film „Humbara“ nastao pod mentorstvom Jure Troje i Noe Nikolića iz udruge Kaooosss snimljen na prošlogodišnjoj radionici igranog filma osvojio je prvo mjesto u kategoriji igranog filma te je na taj način po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda u sastavu Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, Aldo Tardozzi, redatelj i Petra Zlonoga, animatorica i dizajnerica,
postao državni pobjednik i najbolji igrani film dječjeg filmskog stvaralaštva. Isti film osvojio je i treće mjesto po mišljenju dječjeg žirija kojeg su činili učenici 2. osnovne škole iz Varaždina, a isti žiri je u kategoriji radioničkog filma dodijelio prvu nagradi filmu „Prva ikad otmica na Šipanu “ koji je također nastao na prošlogodišnjoj 17. Ljetnoj školi filma Šipan pod mentorskom palicom Jerka Bana.
Nažalost zbog pandemijske situacije ove godine organizatori iz Hrvatskog filmskog saveza na Reviju nisu pozivali djecu pa su nagrade i ime djece – autora preuzeli voditelj radionice Jura Troje i producent i voditelj Ljetne škole filma Šipan Miro Bronzić.
Na ovaj način udruga Škola filma Šipan nastavila je svoje uspješne nastupe na Revijama i festivalima čak i u ovim teškim i pandemijskim vremenima, a podsjetimo program Ljetna škola filma Šipan unatoč brojnim financijskim i organizacijskim problemima uzrokovanim panedmijom virusa covid 19. održan je i protekle i ove godine tako da s produkcijom koja je nastala ovo ljeto LJŠFŠ već sad ima 4 filma spremna za sljedeću 60. jubilarnu državnu Reviju koja će se sljedeće jeseni održati na Malom Lošinju. Nakon Revije Ljetna škola filma Šipan s filmom „Prva ikad otmica na Šipanu“ predstaviti će se i na predstojećem DUFF- u – dubrovačkom festivalu filmskog stvaralaštva djece i mladih zemalja Mediterana gdje je uz udrugu Luža i Kinematografe Dubrovnik i jedan od organizatora festivala, a nakon toga slijedi slanje filmova na mnoge druge domaće i strane festivale.
Sve filmove nagrađene na državnoj Reviji možete pogledati na sljedećem linku: https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/ , a bogatu produkciju Ljetne škole filma Šipan uvijek možete gledati na : https://www.youtube.com/channel/UCTu_MVe1YZ4RXvkbhHaex2g/featured