U ovotjednom Kulturnom razgovoru Žarku Dragojeviću se u studiju Dubrovačke Televizije pridružio dr. sc. Domagoj Perkić – voditelj arheološkog muzeja pri Dubrovačkim muzejima. Otkrio je mnoštvo zanimljivih detalja o bogatim povijesnim nalazištima u okruženju Dubrovačko – neretvanske županije i šire!

Odmah na početku emisije gledateljima je otkriveno više detalja o Vilinoj špilji, ilirskom svetištu iznad rijeke Omble: “Uspjeli smo 2014. & 2015. provesti iskopavanja unutar špilje, istražen je veći dio ulaznog prostora, a nešto manje u drugim dvoranama. Jedan dio smo ostavili neistražen, jer je manje – više uvijek pravilo, a u ovom slučaju je to bilo moguće, da ostavimo jedan dio lokaliteta budućim generacijama za daljnje istraživanje.”

2020. godine je također javnosti predstavljen izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojni drugi vrijedni grobni prilozi, dijelovi nošnje te nakita. To je bio rezultat provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista na poluotoku Pelješcu, o čemu Perkić kaže: “Krenuli smo s istraživanjima na području Nakovane i Zakotorca, a to je sve bilo na poziv te zahvaljujući suradnji s gospodinom Ivanom Pamićem iz Vignja, koji nas je u više navrata pozivao te smo na njegov nagovor mi i došli te krenuli s iskopavanjima. Jednom kad smo krenuli, više se nismo mogli zaustaviti. Ove godine smo također bili na iskopavanju te ćemo sad opet ići tijekom studenog nastaviti s jednim dijelom.”

Cijelu emisiju “Kulturni razgovor” u kojoj je gostovao dr. sc. Domagoj Perkić – voditelj arheološkog muzeja pri Dubrovačkim muzejima, možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke televizije.