U prošlotjednom Kulturnom razgovoru s Žarkom Dragojevićem u programu Dubrovačke televizije gostovao je dramaturg, kazališni kritičar i publicist Hrvoje Ivanković. Nedavno je dubrovačkoj publici predstavio najnoviju knjigu “Dubrovnik kao filmska kulisa – povijest snimanja igranih filmova u Dubrovniku od početaka do Drugoga svjetskog rata”.

Ivanković je o cjelokupnom prejektu, koji je naznake imao već prije par godina, u emisiji rekao: “To što se dogodilo prije dvije godine je bila uvertira u ovu knjigu. Riječ je o publikaciji gdje sam javnost izvjestio o pronalasku dotad najstarijih igranih filmova snimljenih ne samo na području Dubrovnika, već na području današnje Republike Hrvatske. Ova knjiga u puno širem spektru se bavi istom tom temom i proučava snimanja filmova u Dubrovniku i okolici od samih početaka, od mitske filmske ere još iz 1916., kada je ovdje snimljen prvi igrani film, pa sve do 1939. godine.”

O knjizi je u prepunom Kinu Visija zajedno s autorom govorila urednica knjige, filmologinja Diana Nenadić. Promocija je održana u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinematografa Dubrovnik, a prikazano je i nekoliko fragmenata filmova snimanih u Dubrovniku i okolicu od 1918. do 1936.

Cijelu emisiju “Kulturni razgovor” u kojoj je gostovao dramaturg, kazališni kritičar i publicist Hrvoje Ivanković, možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke Televizije.