Ovog petka u Kulturnom razgovoru Žarko Dragojević ugostio je ilustratora i glazbenog novinara Igora Jurilja / Yellow Yuri koji je nedavno imao izložbu u Galeriji Otok u sklopu Festivala vinila 2022.

Godine rada i brojne suradnje su za njim, a o počecima autorstva kaže: “lustratorski alias ili alter ego Yellow Yuri je nastao u Istanbulu gdje sam živio i radio sedam godina, predavao engleski. U periodu nakon posla sam počeo ozbiljnije crtkarat iz godine u godine i sebi nekako kratio svakodnevicu, a onda je na neki način sve započelo u Dubrovniku mojom prvom izložbom!”

O utjecaju zvuka i slušanja glazbe Jurilj kaže: “To je uvijek ključan trenutak i temelj svakog procesa ilustriranja, barem kad se radi kod glazbenih ilustracija, ono što tekst ili glazba isprovocira. Namjerno koristim riječ ‘isprovocira’, jer ne mogu raditi s nečim audiovizualnim ako nema moje reakcije na to.”

Cijelu emisiju “Kulturni razgovor” u kojoj je gostovao ilustrator i glazbeni novinar Igor Jurilj / Yellow Yuri, možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke televizije.