U emisiji Kulturni razgovor s Žarkom Dragojevićem u programu Dubrovačke televizije proteklog tjedna gostovao je Marjan Žitnik, predsjednik udruge Maritimo Recycling – koja je fokusirana na ekologiju i čišćenje Jadranskog mora s ciljem očuvanja prirode ali ujedno reciklaže plastike od kojih izrađuju korisne predmete za svakodnevnu uporabu i time finaciraju daljnji rad udruge.

U emisiji je Žitnik rekao o aktualnostima: “Otvorili smo napokon webshop udruge koji smo odavno planirali i govorili o njemu – dijelom zato jer je proizvodnja bilo kakvog proizvoda kompleksnija kada se zapravo krene radit, pa je prošlo puno od ideje do danas. Neki EU projekti su također bili planirani pa stopirani zbog corone, tako je prvotni plan bio otvoriti webshop 2021. godini, ali tek sad smo to ostvarili. U prvoj kolekciji smo predstavili dva proizvoda, plutajuće naočale za sunce i privjeske u obliku repa tune.”

Maritimo Recycling i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM kroz protekle dvije godine organizirali su niz radionica na temu “Morska plastika i recikliranje” , a na radionicama se pokazalo kako se razvrstava, čisti, dehidrira i usitnjava plastika, na koji način se topi i modelira, te u konačnici kako izraditi proizvode pomoću posebnih strojeva za reciklažu nabavljenih u sklopu DU STEM projekta.

Cijelu emisiju “Kulturni razgovor” u kojoj je gostovao Marjan Žitnik, možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke Televizije.