Da su ljubav i strast glavni pokretači koji sve naše snove čine mogućim svjedoči dubrovačka gastro – autorica i suvlasnica restorana Ana – Marija Bujić, čija je ‘Sasvim mala Božićna kuharica’ osvojila srca mnogih koji žele u ovo adventsko vrijeme, kako za sebe tako i goste, stvoriti poseban ugođaj uz fine slatke zalogajčiće.

– Imajući u vidu činjenicu da ljudi danas baš i nemaju puno vremena trudila sam se ponuditi dosta jednostavnih recepata. Sastoje se od svega par sastojaka i gotovi su kroz pola sata. Ali tko je voljan pozabaviti se nečim ozbiljnijim, u kuharici ima i toga. – pojasnila je Bujić.

Osim ‘Sasvim male Božićne kuharice’ Ana – Marija je autorica još dvije kuharice: ‘Pantarul doma’ i ‘What’s cooking in Dubrovnik’, te je od 2007. godine autorica bloga ‘Da mi je nešto slatko’, gdje se mogu naći brojni recepti slanih i slatkih jela, ali i savjeti za organizaciju druženja, dekoraciju stola i ostale sitnice koje čine značajnu promjenu na bolje, ugodnije… Na isti način pisane su i njezine kuharice.

– Zapravo sam sve svoje ljubavi, prema jeziku, fotografiji i pripremi hrane, spojila i to su rezultati. Fotografija hrane je poprilično specifična po tome što nije da loviš trenutak, već ga stvaraš, kreiraš scenu. Ako si to pogodio može prenijeti jednu lijepu emociju i u ljudima pobuditi želju da isprobaju napraviti ono što vide na fotografiji. – rekla je Ana – Marija.

Za blagdane, ali i inače, sugerira ne izmoriti se previše u pripremi i onda, što se često zna dogoditi, dočekati goste umoran i bezvoljan.

– Ne traži se savršenstvo, nego onaj neki moment veselja i zajedništva, ono kad svi zaborave na mobitele i kad su jednostavno fokusirani na ljude s kojima dijele taj obrok, koliko god on jednostavan ili složen bio. Družiti se možemo i uz jedno jedino pametno odabrano jelo. – savjetuje Bujić.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.