‘Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije’ nova je predstava koja će se sutra premijerno izvesti u Kazalištu Marina Držića. Redateljica je Livija Pandur, dramaturg Tibor Hrs Pandur, a njih dvoje skupa potpisuju adaptaciju teksta rađenu prema dvije drame: ‘Dan umorstava u povijesti o Hamletu’ Bernarda-Marie Koltesa i Shakespareovom ‘Hamletu’. U emisiji ‘Sve u 16’ ovim povodom gostovao je dramaturg i glumica Marija Šegvić koja igra Ofeliju. Na pitanje ima li treme pred premijeru Šegvić je odgovorila:

– Treme u nekom klasičnom smislu nema. Malo adrenalina, uzbuđenja, dobre energije… Napravili smo stvarno veliki posao, sigurni smo u to što radimo i veselimo se sutra publici.

Pitanja koja Shakespeare postavlja kroz lik Hamleta aktualna su, jasno, i danas. Naročito u svjetlu borbe za političku moć koja je rezultirala novim, jutros započetim ratom i ljudskim žrtvama.

– Glavno pitanje Hamleta je pitanje zla i konformizma. Pisalo se odavno da je to zapravo drama o političkom zločinu. Hamlet je senzibilan čovjek, intelektualac koji je bačen u jednu nemoguću situaciju. Dakle, od njega se očekuje, zbog sustava u kojem živi, da osveti oca i time postane ubojica, dakle diktator ili, ako ga ne osveti, onda zločinci vladaju dalje. – pojasnio je Hrs Pandur, te se referirao na današnju izjavu jednog političkog analitičara koji je rekao kako je Putin u poziciji Hamleta između ‘Biti ili ne biti’ odabrao biti.

– Nikako se ne bih s tim složio. Prije bih rekao da je Putin u poziciji Klaudija. – zaključio je Hrs Pandur.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.