Dubrovački muzeji su na sebi svojstven i vrlo kreativan način odlučili donijeti Noć muzeja u domove svojih sugrađana. Zbog epidemioloških mjera Noć muzeja se odvija putem njihovih službenih stranica, a program je uistinu bogat i raznolik. Započeo je virtualnom izložbom ‘Karantena Dubrovnik 2020’ koja je primjer interakcije s publikom i djela koja će nas zauvijek podsjećati na izazove prethodne godine. Muzejski savjetnik Đivo Bašić u 19 sati je održao predavanje ‘Gusari i pirati na Jadranu’. U 19:30 slijedi virtualno vodstvo kroz izložbu ‘Alati i kalafati’ više kustosice Ljerke Dunatov. Pola sata nakon, kroz virtualno predavanje ‘Kolo linđo – naša nematerijalna kulturna baština’ viši kustos Ivica Kipre predstavit će nastanak, povijesni razvoj i kontekst izvedbe kola Linđo na području dubrovačke okolice. Virtualno vodstvo kroz izložbu ‘U fotografskom atelijeru Antuna Miletića’, u 20:30, održat će viša kustosica Marina Filipović, te za zaključenje večeri, u 21 sat, viša kustosica Branka Hajdić će virtualnim predavanjem ‘Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice’ predstaviti najvrjednije primjerke makedonskog tradicijskog ruha i veza. No u situaciji koja je posebice pogodila i kulturu ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović se osvrnula i na izazove u radu tijekom pandemije.

-Noć muzeja se pokazala jednaka kao i svi programi u protekloj godini. Od ožujka smo radili sve kao da će se sve moći realizirati onako kako smo zamislili, a onda smo s obzirom na situaciju te programe i prilagođavali. Trudimo se s kapacitetima koje imamo, a mislim da zaista treba ponavljati da naši kapaciteti nisu dovoljni, da mi nismo pripremljeni za online komuniciranje, nemamo ni stručnjake koji bi to mogli raditi niti imamo neke financijske resurse u ovoj situaciji koji bi nam omogućili da plaćamo usluge. Zaista sve radimo sami i s obzirom na to sam vrlo ponosna i smatram kako radimo dobar posao.- istaknula je Antić Brautović.

Osvrnula se i na ono što je često naglašavala otkad je na mjestu ravnateljice Dubrovačkih muzeja, a to je kako muzeje želi približiti publici i omogućiti građanima da sudjeluju u kreiranju sadržaja što im unatoč pandemiji vješto polazi za rukom. Pozvala je sve sugrađane da im se pridruže u bogatoj virtualnoj Noći muzeja ali i iskazala potrebu i nadu za većim ulaganjima u Dubrovačke muzeja, a posebno je istaknula važnost stalnog postava Arheološkog muzeja koji u Dubrovniku još uvijek nije zaživio.

Cijeli razgovor s ravnateljicom Dubrovačkih muzeja Julijanom Antić Brautović pogledajte od 16. minute.