Skupina mladih entuzijasta koji su u rodnom gradu htjeli pokrenuti nešto drugačije, prije dvije godine je otvorila vrata Muzeja crvene povijesti koji je naišao na veliko zanimanje građana ali i turista. Cilj im nije bio kako ističe Nino Glavinić prikazati išta drugo nego život kakav je bio u Jugoslaviji i potaknuti javnost na kritički osvrt vezan za ovu i dalje tabu temu u našem društvu. Muzej je interaktivnog karaktera i podijeljen u tri cjeline, od one koja prikazuje povijesne činjenice i sam početak socijalizma u Hrvatskoj, do potpuno uređenog stana u duhu tog doba, a treća cjelina donosi prikaz one tamne strane i zločina počinjenih u tom razdoblju. Onaj posljednji dio prikazuje uspomene koje su građani podijelili i njihova sjećanja na ovo razdoblje, a već se radi i na proširenju muzeja.

Posjetiteljima se nije svidio samo taj interaktivni pristup već i objektivnost samog sadržaja. Nismo htjeli ni demonizirati prošlost niti slaviti komunizam, mi smo samo htjeli napraviti nešto što ljudi u nas izbjegavaju, a to je baviti se poviješću kao takvom, a ne poviješću kao taktikom ocrnjivanja drugih ili naglašavanja svojih vrijednosti i demoniziranjem tuđih i slično. Postigli smo dobar uspjeh u prva dva mjeseca kad smo otvorili između ostalog i zbog toga što puno radimo i na komunikaciji sa samim posjetiteljima i stalno prilagođavamo iskustvo posjeta muzeju.- istaknuo je Glavinić.

Trude se držati cijene pristupačnima, a pozivaju sve da im se pridruže i bez predrasuda razgledaju izložbu i nauče nešto što dosad nisu znali. Glavinić je istaknuo kako uskoro planiraju i razvitak jednog od Grada neovisnog kulturnog centra koji bi se bavio kritičkim razmišljanjem.

Cijeli razgovor s Ninom Glavinićem iz Muzeja crvene povijesti pogledajte u videu od 24. minute.