Autor knjiga ‘Treći ključ’ i ‘Tu sam’, Vedran Mezei, osvrnuo se na predstavljanje najnovije knjige koje se održalo prije nekoliko mjeseci, a kako sam kaže inspiracija mu je bila velika ljubav prema rodnom gradu ali i univerzalne vrijednosti koje su uvijek naglasak u njegovim djelima, a to je u djelu ‘Treći ključ’ sloboda. Sama radnja se odvija za vrijeme Velike trešnje, no sama povijesna priča čitateljima nudi poimanje slobode kakvu su imali stari Dubrovčani.

Nezgodno je opisati knjigu u kratkom vremenu. To jest dijelom povijesni roman, a knjiga usporedno prati dvije radnje- jednu povijesnu, no ona glavna tema koja se javlja i u prvoj knjizi jest propitivanje vlastitog identiteta, konkretno se u knjizi Treći ključ najviše govori o temi slobode- što je ona značila pojedincima, a što društvu u različitim vremenskim ali i društvenim okolnostima, a na kraju nije teško zaključiti kako je to jedna univerzalna vrijednost koja je jednako važna i danas, no s obzirom kako su okolnosti drugačije , drugačiji su i izazovi.- opisao je Mezei.

A ono što je aktualno, a vezano je za prvu knjigu koja sadrži sedam različitih priča, jest njegov kontakt sa ženom koja je oprostila ubojici svoje kćeri i unuka. Riječ je o Agnes Furey i Leonardu Scovensu. Priča je to koja je Mezeija inspirirala još prije nekoliko godina, a nevjerojatan čin oprosta i poniznosti kao i način na koji je stupio u kontakt s Agnes je opisao u razgovoru.

Cijeli razgovor s autorom Vedranom Mezeijem pogledajte u videu od 12. minute.