Projekt ‘Festival vinila’ u organizaciji Art radionice Lazareti i udruge Audiovizualni centar Dubrovnik počeo je još prošle godine, a zaljubljenici u gramofonske ploče su i ove godine mogli uživati u njemu iako u skraćenom obliku zbog epidemioloških uvjeta. Prošlog mjeseca je u sklopu godišnjeg programa održana i slušaonica vinila.

-Tu ideju sam imao priliku inicirati, a naišao sam na razumijevanje voditeljice Art radionice Lazareti i ostalih članova udruge. U periodu od nepune tri godine su dubrovački izvođači izdali četiri vinil ploče što me motiviralo da pokušam okupiti bar dvodnevni festival koji bi u centru zbivanja imao ploče, diskografsku industriju općenito i sve to skupa uz koncertne događaje.- istaknuo je Žarko Dragojević koji je radio na organizaciji Festivala i Slušaonice.

Solo nastupi DJ-eva su bili dostupni online, a uz Nikšu Ipšića i Mara Bogdanovića tu je bio i Nikola Lazarević, dugogodišnji zaljubljenik u gramofon i gramofonske ploče, čija je ljubav prerasla u udrugu u nastajanju, a koja će okupljati ljubitelje vinila. Dodao je kako se ta ljubav rodila iz ljubavi prema glazbi i kako je poseban osjećaj i iskustvo slušati glazbu preko gramofona, a ploče koje je tijekom godina prikupio kako kaže više ni ne broji.

-Udruga je u nastanku. S prijateljima s kojima osnivam udrugu sam još u procesu papirologije ali se nadam kako će ona biti osnovana kroz neko dogledno vrijeme. Mislim da u Dubrovniku ima ljubitelja gramofonskih ploča, a s vremenom je taj broj sve veći, a mi ćemo se u budućnosti truditi napraviti događanja na koja će ljudi moći doći, probati, vidjeti kako to sve skupa funkcionira, pa možda sutra i kupe gramofon i nastave slušati glazbu na taj način. – dodao je Lazarević.

Cijeli razgovor s Žarkom Dragojevićem i Nikolom Lazarevićem pogledajte od 30. minute.