U ovotjednom Kulturnom razgovoru s Žarkom Dragojevićem u programu Dubrovačke televizije gostovao je Sven Klobučar, likovni umjetnik koji je unazad par tjedana u prostorima Art radionice Lazareti te Galeriji Otok predstavio nanjoviju izložbu “Suživot sa životom”, a nedavno je predstavljena i knjiga umjetnika “1000 kapljica u jednom gutljaju” s Borisom Greinerom.

Smrt je okosnica umjetničke prakse Svena Klobučara koji, iz ciklusa u ciklus, kroz majstorski izvedene crteže, gradi svoje fiktivne likove, već mrtve ili u vrlo bliskom odnosu sa smrću. Unazad nekoliko godina u njegovom radu pratimo neumrlog Wolfganga Gringa koji već četiri stotine godina kopa grobove i dr. Klea Schuberta, psihijatra kojemu su presudili njegovi vlastiti pacijenti u privatnoj umobolnici.

O tome je sam umjetnik Klobučar u emisiji rekao: “Još uvijek svoje likove razvijam i dolaze mi neki novi. Sve je zapravo počelo igrom slučaja, a ako se ne varam bilo je to upravo na izložbi 2016. također u Otoku. Moji likovi i taj način njihove nadogradnje iz izložbe u izložbu, uvijek ostavljaju trag. Zato uvijek ostavim crtež do dva s prethodne izložbe kao najavu one iduće. Dosta se referiram i na prostor u kojemu izlažem, iako možda na prvi pogled izgleda kao da je svaki galerijski prostor sličan. Iz mene uvijek izađe novi lik, pa tako i iz postava izložbe.”

Cijelu emisiju “Kulturni razgovor” u kojoj je gostovao likovni umjetnik Sven Klobučar, možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke Televizije.