U sklopu cjelogodišnjeg programa posvećenog obilježavanju 30. obljetnice srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku, općeg napada na dubrovačko područje, razaranja i uspješne herojske obrane Grada, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik značajno je obogatio svoj fundus zahvaljujući donaciji velikog slikara Dimitrija Popovića, stoji u priopćenju Muzeja koje prenosimo u cijelosti.

Darovanjem Muzeju pet svojih radova iz poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, ovaj renomirani hrvatski i crnogorski umjetnik iznova je pokazao svoju dugotrajnu i duboku povezanost s Gradom.

Donacija, koju smo najavili na Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2017. godine, do sada nije mogla biti ostvarena zbog teškog stanja prostora u tvrđavi Imperijal i izostanka njene prijeko potrebne obnove od strane dosadašnjeg koncesionara tvrtke „Razvoj golf“. Omogućile su je, za sve nas povijesne odluke Grada Dubrovnika o osnivanju prvog Muzeja Domovinskog rata u Hrvatskoj, a potom i povratka Gradu tvrđave Imperijal. Na taj način osiguran je skori početak obnove ovog svehrvatskog simbola herojstva i pobjede, ali i daljnji razvoj djelatnosti Muzeja koji je predviđen za temeljnog korisnika njenog poviješću i emocijama prebogatog prostora.

Svečano predstavljanje javnosti ove iznimne donacije, uz sudjelovanje autora Dimitrija Popovića održat će se 16. lipnja 2021. godine u 11 sati u tvrđavi Imperijal.

Nazočit će joj i istaknuti dubrovački kulturni djelatnik Andrija Seifried, kome još jednom zahvaljujemo na pomoći i angažiranju u njenoj uspješnoj realizaciji.

Za ovu prigodu, radovi namijenjeni budućem stalnom muzejskom postavu, bit će privremeno izloženi u Muzeju i dostupni posjetiteljima do 21. lipnja 2021. godine.