Nakon pet dana završilo je treće izdanje Ponta Lopud festivala. Na jednom mjestu okupili su se brojni istaknuti profesionalci filmske industrije, kao predavači ili sudionici, kako bi u neposrednoj interakciji razmjenjivali mišljenja i iskustva, stekli dragocjena znanja te se inspirirali za nove filmske projekte.

Višestruko nagrađivani redatelj Ruben Östlund i glumac Edward Norton održali su predavanja i radionice za redatelje i glumce, a istaknuta direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos stručne programe za snimateljice.

Predavanja polaznicima održali su i agent za talente i partner u United Talented Agency Brian Swardstrom, Oscarom nagrađen producent Peter Spears, nagrađivani meksički redatelj, scenarist i producent Michel Franco, finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i Oscarom nagrađena producentica Mollye Asher.

Kao posebni gosti festivala, od kojih su se mnogi na Ponta Lopud vratili po drugi odnosno treći put tu su bili poljski redatelj, oskarovac Pawel Pawlikowski, renomirani producent Philippe Bober, srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavonić i britanska snimateljica Nina Kellgren.

Ove godine pozvan je dvadeset i jedan mladi umjetnik iz regije, s mnogim ostvarenim uspjesima u području filma: redatelji Marija Apčevska, Kukla – Katarina Bogdanović, Matija Gluščević, Juraj Lerotić, Ivan Salatić, Norika Sefa, Ena Sendijarević, Dušan Zorić, glumci Florist Bajgora, Lazar Dragojević, Jurij Drevenšek, Gracija Filipović, Muhamed Hadžović, Tihana Lazović, Milan Marić, Natalija Teodosieva i Ivana Vuković te snimateljice Bojana Andrić, Sara Bernarda Moritz, Jana Plećaš i Gaja Naja Rojec. U opuštenoj i prisnoj atmosferi postavljali su pitanja, izlagali vlastite dileme, učili i inspirirali se iskustvima svojih kolega. I sam Edward Norton bio je oduševljen specifičnim formatom festivala, lišenog kompeticije, usredotočenog na učenje i osobni razvoj.

Svi autori naglasili su važnost zajedničkog gledanja filma, a najavljujući projekciju svog filma Ruben Östlund je kazao: “Nakon gledanja filma u društvu, komentiramo ga s drugima, što nas tjera da razmišljamo, procesiramo sadržaj koji smo vidjeli na ekranu, a upravo to je ono što kinematografiju čini posebnom. Mislim da je to važno jer takva vrsta interakcije oblikuje način na koji doživljavamo svijet oko sebe.”

Edward Norton, koji je održao seriju predavanja sudionicima iz kategorije glumci, ali i poneka kojima su prisustvovali svi pozvani sudionici, zaključio je svoj masterclass ohrabrujućom porukom mlađim kolegama da budu uporni, aktivni i da nikad ne odustaju, jer doli novih, nevjerojatnih mogućnosti i prilika nemaju ništa za izgubiti. Povodom projekcije filma “OSLIKANI VEO” istaknuo je kako je riječ o eklatantnom primjeru vrlo zahtjevne produkcije s niskim budžetom, a samim tim i iskustvom iz kojeg mladi filmaši mogu puno naučiti.

Pored održanih snimateljskih radionica Ursula Pontikos pričala je o važnosti odnosa direktora fotografije i redatelja, što je osobito važno u slučaju emotivnog storytellinga. Podijelila je i neka svoje osobna iskustva, a svim sudionicima savjetovala da ne ulaze u projekt u koji istinski ne vjeruju.

Iz večeri u večer filmske projekcije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness bile su popunjene do posljednjeg mjesta. Prikazivani su klasici koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg festivalskog izdanja: TURIST i TROKUT TUGE Rubena Östlunda, NAKON LUCIJE Michela Franca, NAJSRETNIJI DAN U ŽIVOTU OLLIJA MӒKIJA, koji je režirao Juho Kuosmanen i OSLIKANI VEO, drama Johna Currana u kojoj glavnu ulogu ima Edward Norton.

Suosnivač festivala Miro Purivatra izjavio je za kraj festivala: ” Treće izdanje potvrdilo je kvalitetu koncepta ovog događaja, obilježenog već poslovično izuzetno kvalitetnim masterclassovima i predavanjima velikih imena iz svijeta filma, primjerice “Pitching as a method how to write a project Rubena Östlunda ili “Money is not the most important element to make a film” Michel Franca. Iznad svega raduje me što sudionici odlaze zahvalni i zadovoljni, ocjenjujući Ponta Lopud kao nešto najkorisnije u svojoj karijeri. Mislim da je divno što su stanovnici, kao i poslovni subjekti Lopuda prihvatili festival kao svoj, doprinoseći nezaboravnom iskustvu gostiju Ponte, koji bez iznimke odlaze sa željom vratiti se. Možda najveći kompliment festivalu dao je Juho Kuosmanen u obraćanju publici prije projekcije svog filma kazavši kako mu je ovo najdraži filmski festival, unatoč tome što i sam vodi jedan”.

Tilda Grossel Bogdanović, suosnivačica festivala izrazila je zadovoljstvo nakon još jednog izdanja festivala: “Vjerujem da ćemo svi s ovogodišnjeg festivala ponijeti mnoštvo lijepih uspomena, a svi smo imali priliku mnogo i naučiti. Uz nove projekte i umjetničke suradnje na festivalu se rađaju i nova prijateljstva, te se divnoj atmosferi Lopuda svi se rado vraćaju.” Na kraju je zahvalila sponzorima i donatorima, volonterima na požrtvovnom radu, svim Lopuđanima na gostoprimstvu, a osobito članovima Ponta Lopud kluba.

Predstavnica Ponta Lopud kluba i partnerica festivala Jadranka Drinić ukazala je na važnost međunarodnog karaktera festivala, te izrazila oduševljenje održanim programima koje članovi kluba sa zadovoljstvom podržavaju. “Velika svjetska imena uvijek su zalog kvalitete, a osim vrijednih predavanja za filmaše, njihova prisutnost na Lopudu nesumnjivo doprinosi razvoju turizma kakvog ovaj čarobni otok i zaslužuje. Svi mi koji smo prisustvovali ovom festivalu, motiviranom isključivo entuzijazmom i ljubavlju prema filmskom stvaralaštvu, inspirirani smo krenuti u nove projekte i jedva se čekamo vratiti na Lopud.”

S nestrpljenjem iščekujući četvrto izdanje Ponta Lopuda, vjerujemo da organizatori već razmišljaju o novim programima i predavačima koje ćemo slušati dogodine. Bez sumnje, mnogi od njih na Lopud će se ponovo vratiti, kao što to čine iz godine u godinu.

Festival su podržali regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Treći Ponta Lopud festival održao se od 20. do 24. lipnja 2023.