Hrvatska rukometna reprezentacija poražena je u Eindhovenu u susretu 3. kola Skupine 5 kvalifikacija za EURO 2024. godine od Nizozemske 32:27. Hrvatska je samo na trenutke igrala kako zna i realno bila daleko od željenog cilja. Bio je to izbornički debi Gorana Perkovca. Uzvrat je u nedjelju u osječkom Gradskom vrtu, piše na HRS.hr

NIZOZEMSKA: B. Ravensbergen 12/38, A Versteijnen -/-, I. Stavast 5/6, R. Ten Velde 2/4, R. Schonecker -/-, E. Kooijman -/-, L. Steins 6/8, S. Benghanem 3/4, B. Schagen 3/5, L.Kooij 1/1, K. Green -/-, J. Smits -/-, N. G. Versteijnen -/-, K. Smits 8/12, T. Jansen 0/1, D. Baijens 3/6, izbornik: Staffan Olsson (Šve)

HRVATSKA: D. Kuzmanović 8/17, M. Šego 6/28, D. Duvnjak 2/4, M. Šoštarić 1/2, L. Stepančić 1/2, J. Šarac 2/6, I. Karačić 4/9, M. Maraš -/-, V. Načinović 1/1, M. Štrlek 4/5, I. Brozović -/-, D. Mandić 2/3, T. Lučin 4/7, F. Glavaš 3/3, Z. Srna -/-, L. L. Klarica 3/3, izbornik: Goran Perkovac

Od 19 igrača koje je doveo na treći susret kvalifikacija za EURO 2024. godine, novi izbornik je na tribine poslao Matu Šunjić, Nikolu Grahovca i Marina Jelinića. Prvi put u dresu hrvatske reprezentacije našao se Mario Šoštarić. Vrijedi također zabilježiti da se na klupu nakon dugo vremena vratio direktor svih nacionalnih selekcija, Ivica Udovičić.

Hrvatska je počela susret u postavi Marin Šego na vratima, Manuel Štrlek i Filip Glavaš na krilima, Ilija Brozović na crti te na vanjskim pozicijama Josip Šarac, Domagoj Duvnjak i Luka Stepančić. Krenuli smo s obranom 5-1, s osnovnom idejom izbornika, bez promjena obrana – napad. Nizozemska nas je pak čekala s obranom 6-0.

Dva napada na početku nismo iskoristili i Nizozemska je lako došla do 2:0. Ali brzo smo odgovorili i ne samo izjednačili nego i poveli 2:3. Malo smo se mučili s napadom pa je izbornik odlučio već u 7. minuti pozvati predah, odnosno igrače na dogovor. Bilo je to kod rezultata 3:3. Ušli su Igor Karačić i David Mandić, a izašli Manuel Štrlek i Domagoj Duvnjak.

Uspjeli su naši rukometaši primiriti Nizozemsku na početku susreta. Domaćin se nudio. Trebalo je pod hitno smanjiti broj tehničkih pogrešaka. Domaćin je prvi stigao do osjetnije razlike (8:5) u 15. minuti. Vratili smo se s dva pogotka Igora Karačića na 8:7, pa opet otišli u minus tri (11:8). Naša igra u tim trenucima bila je dosta jednoznačna. Ni jedna akcija nije išla do krila, a do crte je bilo nemoguće doći.

Ali nismo posustali. Vukao nas je Igor Karačić, a s nekoliko obrana pripomogao je i Marin Šego. U 27.minuti stigli smo do izjednačenja (13:13). Ali ipak nismo izdržali do predaha. Nizozemska je u svlačionicu odnijela dva pogotka viška (15:13). Hrvatska je bila na 67, Nizozemska 68 posto realizacije. Oni su imali 8 izgubljenih lopti, mi 7, uz po 4 tehničke pogreške na svakoj strani. Previše za klasu rukometaša koji su bili na terenu.

U drugi dio ušli smo s igračem manje jer je Tin Lučin odrađivao kaznu s kraja prvog poluvremena. I domaćin je to iskoristio za brzi pogodak pa još jedan vratara Barta Ravnesbergena i pobjegao na četiri razlike (18:14). Inače, umjesto Filipa Glavaša, svoje prve minute u hrvatskom dresu upisao je Mario Šoštarić.

Sve naše pogreške u napadu Nizozemska je silovito kažnjavala i nakon nepunih pet minuta igre otišla ne velikih šest razlike (20:14). Izbornik je, naravno, morao prekinuti taj niz i pozvao minutu predaha. Ušao je kapetan Domagoj Duvnjak da pokuša zaustaviti raspad sustava.

Na plus sedam domaćina ušao je Dominik Kuzmanović, obranio sedmerac, nešto kasnije i tri napada Nizozemske. Na drugoj strani zabili smo tri pogotka, malo se primakli (23:19) i probudili nadu za posljednjih 15 minuta.

Naš mladi vratar nastavio je sjajno braniti. Proradio je i napad i u posljednjih osam minuta ušli smo sa zaostatkom od tri pogotka (26:23). Nada je bila tu. Nažalost, kratkog vijeka. Nizozemska je pronašla junaka u Ivaru Stavastu koji nam je zabio tri pogotka za redom i odveo ih u sigurnu zonu od pet razlike. Našima je stoga ostalo samo da do kraja pokušaju smanjiti zaostatak. Završilo je 32:27. Osam obrana skupio je Dominik Kuzmanović, 6 Marin Šego. Po 4 pogotka dali su Igor Karačić, Manuel Štrlek i Tin Lučin. Kod domaćina 12 obrana Barta Ravnesbergena. Prvi strijelac Kai Smits sa 8 pogodaka.

Uzvratni susret na rasporedu je u nedjelju 12. ožujka u 20.15 sati u osječkom Gradskom vrtu.