Održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša Grada Dubrovnika za 2022. Cijeli program i uvodnu emisiju mogli ste pratiti u sklopu sportske emisije TIME OUT SPECIAL u programu Dubrovačke televizije.

Najuspješnijom sportašicom proglašena je Petrunjela Pavić (Judo klub Dubrovnik 1966.) dok je najbolji sportaš Loren Fatović (VK JUG AO). Priznanje za najboljeg trenera otišlo je u ruke Matea Semiza (Judo klub Dubrovnik 1966.).

Posebno priznanje, nagradu DSŠ za sportska postignuća, razvoj, unaprijeđenje i promicanje dubrovačkog sporta dobio je Marinko Matulović.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA
Petrunjela Pavić, Judo klub Dubrovnik 1966.
Mlađe seniorska prvakinja Europe u kategoriji do 78 kilograma
Bronca na Mediteranskim igrama u kategoriji do 78 kilograma
Bronca na European Openu u Sarajevu
Bronca na European Openu u Pragu

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ
Loren Fatović, Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje
Jugaši su osvojili sva tri domaća naslova (prvaci, osvajači Kupa i pobjednici Superkupa), zatim broncu u Regionalnoj ligi, te izborili nastup na završnom turniru najjačeg europskog klupskog natjecanja, Lige prvaka. Hrvatska reprezentacija je prvo bila četvrta na Svjetskom prvenstvu, a zatim prvak Europe. U osvajanju zlata sudjelovala su četiri igrača Jug Adriatic osiguranja, Loren Fatović, Marko Žuvela, Toni Popadić i Filip Kržić. Kržić je nastupio u jednoj utakmici, Popadić je bio drugi vratar (Marko Bijač prvi), a među najboljim igračima naše reprezentacije bili su Fatović i Žuvela. Ukupno, Fatović je u reprezentaciji postigao više pogodaka od Žuvele, jedini je od Jugaša, koji se u nekoliko statističkih kategorija našao među TOP 10 igrača prvenstva, a isto tako i u kapici Juga, računajući sva klupska natjecanja, bio je uspješniji strijelac od Žuvele.

NAJUSPJEŠNIJI TRENER
Mateo Semiz, trener Judo kluba Dubrovnik 1966.
Semiz je jedini trener koji je osvojio na velikom natjecanju (Olimpijske igre svjetsko i europsko prvenstvo) medalju, a to je uspio vodeći Petrunjelu Pavić, članicu svog kluba, do zlata na mlađe seniorskom prvenstvu Europe. Plus, s Pavić je osvojio i broncu na Mediteranskim igrama. Računajući svjetske i europske kupove vodio je Anđelu Violić do dva srebra, Josipa Bulića do dvije bronce, kao i Petrunjelu Pavić.

POSEBNO PRIZNANJA DUBROVAČKOG SAVEZA ŠPORTOVA ZA ŠPORTSKA POSTIGNUĆA, RAZVOJ, UNAPRIJEĐENJE I PROMICANJE DUBROVAČKOG ŠPORTA
Marinko Matulović

Gospar Marinko Matulović je gotovo svoj cijeli životni vijek proveo u sportu,a posebno se ističe njegov doprinos u radu Dubrovačkog saveza sportova kao člana Skupštine i Izvršnog odbora. Uz navedeno veliku je ulogu odigrao u stvaranju i jačanju stolnog tenisa u Dubrovniku, a pod njegovim vodstvom kao predsjednika Stolnoteniski klub “Libertas” ostvario je svoje najveće uspjehe, osvajanje Kupa i Prvenstva Hrvatske.


 

NAJBOLJA ŽENSKA EKIPA
Seniorke Ženskog košarkaškog kluba Ragusa
Prvakinje Hrvatske
Polufinalistice Kupa ‘Ružica Meglaj Rimac’

Ragusa je jedina ženska ekipa s naslovom prvaka Hrvatske, osim toga, obranom naslova najbolje ekipe stekla je pravo nastupa u Europi, te je na kraju i igrala FIBA Europa Cup. Za razliku od prethodne sezone, 2020./21., kad je prvi put osvojila naslov prvaka Hrvatske, Ragusa je u sezoni 2021./22. u doigravanje za prvaka krenula s treće pozicije, a u finalu dobila majstoricu u gostima kod Plamen Požege, ekipe koja je bila najbolja u ligaškom dijelu Premijer lige.

NAJBOLJA MOMČAD
Seniori Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje
Brončani u Regionalnoj ligi
Prvaci Hrvatske
Četvrtfinalisti završnog turnira europske Lige prvaka
Osvajači Super Kupa
Pobjednici Kupa Hrvatske

Jugaši su osvojili sva tri domaća trofeja nakon što u 2021. godini nisu uspjeli slaviti u niti jednom natjecanju. U sva tri finala dobili su splitski Jadran: u prvenstvu krenuvši s pozicije broj dva. Pamtit će se kako su treću utakmicu finalne serije, koja se igrala u Splitu, otvorili vodstvom 8:0! Postali su osvajači prvog izdanja Hrvatskog Super kupa, koji je odigran na neutralnom terenu, u Zadru, a također su na neutralnom terenu, u Zagrebu na Final fouru osvojili Kup Hrvatske, i to uvjerljivo. U sezoni 2021./22. nastavili su niz te opet nastupili na završnom turniru najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, dok su u Regionalnoj ligi bili opet sudionici završnog turnira. U konkurenciji su bili seniori Auto kluba Dubrovnik Racing, koji su osvojili naslov klupskog prvaka Hrvatske na kružnim stazama, te bili doprvaci na brdskim stazama. Zatim, seniori Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor, koji su bili prvaci Hrvatske i srebrni u Kupu Hrvatske. Nastupili su u prvom krugu Europa Cupa, ali u svojoj 19. europskoj sezoni u nizu nisu uspjeli izboriti drugi krug unatoč polovičnom učinku u četiri meča u skupini.

PRIZNANJA ZA NAJMLAĐE KATEGORIJE
Državni prvaci i(li) pobjednici državnog kupa 2020. Godine

1. Šejla Škaljić (Judo klub Dubrovnik 1966.) – kadetska prvakinja Hrvatske u kategoriji do 52 kilograma
2. Leticia Tarocco (Tenis kub Ragusa) – juniorska prvakinja Hrvatske pojedinačno i u ženskim parovima na dvoranskom prvenstvu, te juniorska prvakinja Hrvatske u ženskim parovima na otvorenom
3. Nina Vukanović (Taekwon-do kluba Shark) – dvostruka juniorska prvakinja Hrvatske u formama i borbama do 60 kilograma
4. Ognjen Vulević (Taekwon-do kluba Shark) – juniorski prvak Hrvatske u formama
5. Toni Mužević (Taekwon-do kluba Shark) – juniorski prvak Hrvatske u formama
6. Tomislav Birimiša (Taekwon-do kluba Shark) – juniorski prvak Hrvatske u formama
7. Ana Vukanović (Taekwon-do kluba Shark) – kadetska prvakinja Hrvatske u formama
8. Dora Sorić (Taekwon-do kluba Shark) – kadetska prvakinja Hrvatske u formama
9. Luka Ivanković (Judo klub Dubrovnik) – mlađe kadetski prvak Hrvatske u kategoriji preko 81 kilogram
10. Luka Blažević (Auto klub Ragusa Racing) – juniorski prvak Hrvatske na kružnim stazama
11. Vlaho Nenadić (Plivački klub Jug) – mlađe juniorski prvak Hrvatske na 50, 100, 200 i 400 metara slobodno
12. Michel Brassard (Plivački klub Jug) – mlađe seniorski prvak Hrvatske na 100 i 200 metara leptir
13. Juraj Barčot (Plivački klub Jug) – mlađe seniorski i juniorski prvak Hrvatske u discipline 400 metara mješovito
14. Bruna Bilić (Judo klub Dubrovnik 1966.) – mlađe seniorska prvakinja Hrvatske u kategoriji do 52 kilograma
15. Karla Iva Vuletić (Badmintonski klub Dubrovnik) – mlađe juniorska i kadetska prvakinja Hrvatske u ženskim parovima, te mlađe juniorska pobjednica Kupa Hrvatske
16. Erika Konjuh (Badmintonski klub Dubrovnik) – mlađe juniorska i kadetska prvakinja Hrvatske u ženskim parovima, te mlađe juniorska pobjednica Kupa Hrvatske
17. Lea Burazor (Badmintonski klub Dubrovnik) – mlađe kadetska prvakinja Hrvatske u mješovitim parovima, te mlađe kadetska pobjednica Kupa Hrvatske pojedinačno i u mješovitim parovima

MOMČAD/ŽENSKA EKIPA
Juniori Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje – prvaci Hrvatske i pobjednici Kupa Hrvatske
Mlađi juniori Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje – pobjednici Kupa Hrvatske
Kadetkinje Ženskog vaterpolskog kluba Jug – prvakinje Hrvatske

MEĐUNARODNA PRIZNANJA – Medalja na svjetskom i(li) europskom prvenstvu, i(li) na Olimpijskim igrama

Loren Fatović (Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje/hrvatski reprezentativac) – zlato na prvenstvu Europe (Split/Hrvatska)
Filip Kržić (Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje/hrvatski reprezentativac) – zlato na prvenstvu Europe (Split/Hrvatska)
Toni Popadić (Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje/hrvatski reprezentativac) – zlato na prvenstvu Europe (Split/Hrvatska)
Marko Žuvela (Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje/hrvatski reprezentativac) – zlato na prvenstvu Europe (Split/Hrvatska)
Petrunjela Pavić (Judo klub Dubrovnik 1966./hrvatska reprezentativka) – mlađe seniorska prvakinja Europe u kategoriji do 78 kilograma (Sarajevo/Bosna i Hercegovina)
Ella Majstorović (Ženski košarkaški klub Ragusa/hrvatska reprezentativka) – bronca s kadetskog prvenstva Europe (Portugal)
Veteranski vaterpolski klub Dubrovački veterani – klupski prvak Europe u kategoriji igrača preko 50 godina (Ostija/Italija)