U sportu postoji nekoliko nepisanih pravila, ali jedno od osnovnih je, a posebno na velikim natjecanjima na kojima se utakmice nižu svaka dva dana jest vrlo jednostavno – nema prevelikog osvrtanja na ono što je bilo, što je iza nas. Bila to pobjeda ili poraz, to je utakmica koja pripada prošlosti, na nju se više nikako ne može utjecati. Posebno kada se izgubi, kao što je slučaj bio u srijedu s utakmicom protiv Španjolske. Nema smisla plakati za prolivenim mlijekom. Dakako, to ne znači da nije potrebno malo i analizirati što se, kako i zbog čega dogodilo. Nastojati da se lošiji detalji ubuduće izbjegnu, poprave, a ono što je bilo dobro još više produbi, ali važnije je okrenuti se onomu što donosi sutrašnjica, budućnost.

Ovdje u Dohi, Barakudama danas donosi… Crne Mambe. Tako naime glasi nadimak južnoafričke reprezentacije. To je i jedino opasno što bi mogli vezati uz suparnika. Vrlo je velika razlika, ne u jednoj nego u dvije klase između naše i južnoafričke reprezentacije, tako da uopće ne treba dvojiti o ishodu i kakav će on biti. Pobjeda je i više nego sigurna, upitno je samo s koliko golova razlike.

Na papiru mi je čak i draže da nemamo te velike pauze od praktički 6 dana do četvrtfinala. Jer da smo bili prvi uz skupini, onda tako ispada. Naime, utakmica protiv Južne Afrike spada nekako u tu sferu. Nakon toga će nam slijediti kao što je sada znano, Brazil ili Kina. Ja sam igračima rekao, ako mi ne možemo pobijediti jedan Brazil ili Kinu, onda nismo ni zaslužili Igre. Prema tome imamo Južnu Afriku kao prvi korak, te onda slijedi i drugi za plasman u krug 8 najboljih.

No, ovakva je utakmica prilika i za odmarati određeni broj igrača, one koji su se dosad ‘potrošili’ možda nešto više.

Točno i to mogu već sada najaviti da ću odmoriti neke starije igrače. Odmorit ću obojicu centara, Lončara i Vrlića. Kao što znate imamo zato i trećeg, našeg kapetana Krapića. Razgovarat ću i s Markom Bijačem, pa da vidimo možda i njega malo regenerirati. On će biti u sastavu, ali vidjet ćemo hoće li braniti. To je sada moj zadatak u sljedećim utakmicama. Napraviti jedan miks minutaže, što manje opteretiti igrače koje su dosad nosili većinu tereta. Nakon toga slijede Brazil ili Kina. Potpuno svejedno tko bude od njih dvije, bolja smo reprezentacija. Tu utakmicu s pravim ulaskom moramo dobiti, a onda kada to završimo s očekivanim epilogom, onda se okrećemo prema četvrtfinalu. Znamo da to u ovom trenutku mogu biti SAD ili Srbija – zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Utakmica Južna Afrika – Hrvatska počinje u petak, 9. veljače od 14.00 sati po hrvatskom vremenu, uz prijenos na HTV 2.

Omjer Hrvatska – Južna Afrika
Hrvatski su se vaterpolisti dosad susretali s južnoafričkom reprezentacijom u 7 navrata. Treba li napominjati da su svih 7 puta i pobijedili. Od navedenih sedam utakmica, dvije su bile na svjetskim prvenstvima.

2007. Melbourne: Hrvatska – Južna Afrika 13:5
2013. Barcelona: Hrvatska – Južna Afrika 19:0