Prosječna mirovina isplaćena u siječnju za nešto manje od milijun umirovljenika prema općim propisima, bez isplata prema međunarodnim ugovorima, iznosi 511 eura te čini 42 posto udjela u prosječnoj plaći koja je za studeni, što je još uvijek posljednji poznati podatak, narasla na 1.208 eura. Kako su plaće rasle, a mirovine od siječnja još nisu usklađene, udio mirovine u plaći u blagom je padu, piše mirovina.hr.

Kada se gleda svih 1,13 milijuna umirovljenih prema općim propisima, prosječna mirovina je nešto nižih 452 eura i kao takva iznosi tek oko 37 posto udjela u prosječnoj plaći.

Osim prosječne mirovine i plaće, kao usporedba može poslužiti i medijan, granica ispod koje 50 posto građana prima manji iznos, a 50 posto njih veći iznos plaće ili mirovine. Medijalna plaća iznosila je za studeni 1.030 eura, a medijalna mirovina 469 eura, bez međunarodnih ugovora.

Medijalna mirovina u medijalnoj plaći ima nešto povoljniji udio od 45 posto. Ipak, medijan za svih 1,13 umirovljenih prema općim propisima iznosi 424 eura mirovine, što je 41 posto udjela u medijalnoj plaći, piše mirovina.hr