Danas je zadnji dan kada se građani, koji su osigurani kao nezaposlene osobe, a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje, mogu javiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) radi provjere svog statusa, a to je dosad učinilo njih više od 124 tisuće, doznaje se u HZZO-u.

Dosad se javilo 124.040 osoba, kako bi regulirale svoj status osiguranika, a konačan broj bit će poznat u petak, potvrdio je za Hinu glasnogovornik Zavoda Nenad Korkut, prenosi seebiz.

Naime, od 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje propisuju nezaposlenim osobama obvezu provjere njihova statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj.

Ukoliko se osobno ne jave HZZO-u zaključno s 29. lipnjem, a potom jednom u tri mjeseca, HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Drugim riječima, ostat će bez zdravstvenog osiguranja.

Procjene iznesene u medijima su da zdravstveno osiguranje ima barem 260.000 osiguranika više nego što je stanovnika u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno su u Hrvatskoj registrirane 97.774 nezaposlene osobe.

Zbog provjere statusa HZZO-u su se dužne javiti osobe kojima prestaje radni odnos, one koje su završile školsku godinu ili navršile 18 godina, kao i osobe nakon prijevremenog prestanka služenja vojnog roka, otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznene ili nakon liječenja.