Ako u roku od jednog dana ne pokupite paket koji vas čeka u nekoj od poslovnica Hrvatske pošte, a taj je paket teži, to ćete morati dodatno platili.

Kako piše N1, a prenosi Index.hr, kontaktiralo ih je nekoliko građana koji ističu kako su u pošti morali platiti tzv. ležarinu za pakete koje nisu pokupili odmah čim su dobili obavijest da im je paket stigao u poštanski ured.

Poslali su upit Hrvatskoj pošti tražeći objašnjenje.

Za teže pakete se plaća ležarina po danu
Iz Pošte poručuju da se ležarina odnosi na pošiljke mase veće od 500 grama, a naplaćuje se u iznosu od 3 kune dnevno, ali, kako kažu, “samo ukoliko korisnik ne preuzme pošiljku u roku od jednog dana nakon ostavljene obavijesti o prispijeću”.

Osim toga, napominju da se u rok za preuzimanje ne uračunava dan kad je obavijest ostavljena, kao niti neradni dani poštanskog ureda.

“U odnosu na ukupni broj pošiljaka koje se dnevno uručuju, broj pošiljaka s naplatom ležarine iznimno je mali i zbog toga se većina korisnika rijetko susreće s tom naplatom, ali ležarina nije nova usluga nego postoji, tako reći, oduvijek”, rekli su iz Pošte.

Takvi paketi, kažu, zauzimaju puno mjesta u poštanskim uredima, jer su teži od pola kilograma i time i glomazniji od drugih pa se stvara gužva i ne može se raditi.

Ljudi se, kažu iz Pošte za N1, ranije nisu toliko susretali s time, a sada sve više naručuju online pa onda i češće dolaze u doticaj s tim pravilom.