Konačno dobre vijesti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Od prošlog tjedna proširuje se krug pacijenata oboljelih od dijabetesa koji imaju pravo na besplatne senzore za bezbolno mjerenje razine glukoze. O ovom potezu razgovarali smo sa Zrinkom Mach, predsjednicom Saveza dijabetičkih udruga u Hrvatskoj, piše N1.HR

Mach je našoj Nataši Božić i Newsnightu otkrila za koga su sve besplatni senzori za bezbolno mjerenje glukoze. “Do sada su pravo imale osobe sa šećernom bolesti tipa 1 i trudnice s gastacijskim dijabetesom, sada pravo imaju i osobe s dijabetesom tipa 2 koje uzimaju više od četiri doze inzulina”, kaže Mach.

Ona objašnjava i kako se novim senzorom razina šećera u krvi može mjeriti i stotinjak puta na dan te da je njegovo korištenje bezbolno. “Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju senzor imaju i bolje ishode liječenja i manje komplikacija, da im je tromjesečni prosjek šećera u krvi bliži normalnim vrijednostima…”, nabraja.

Senzor košta oko 60 eura, a mjesečno su potrebna dva, govori Mach. “Zaista je velika ušteda. Moja je preporuka svima koji imaju dovoljno novca da si to priušte, čak i onima koji nemaju dijabetes, nego su u preddijabetesu da ga stave na 15 dana jednom godišnje, svašta se otkrije”, govori.

Mach upozorava kako su muška djeca u Dalmaciji najdeblja u Europi. Na pitanje o dijabetesu u dječjoj dobi, Mach kaže: “Kad je u pitanju dijabetes tipa 1, tu ne možemo puno utjecati, to je genetski. Ono što je dobro, kad imate šećernu bolest tipa 1, simptomi su tako nagli da to ne možete zanemariti. Problem je dijabetes tipa 2, tu treba voditi računa o zdravim navikama. Prve tri godine se stječu zdrave navike, prehrana…”, govori Mach i objašnjava kako djeci treba davati što je moguće manje industrijskih proizvoda. Ona kaže i kako zdrav obrok koji se sastoji od jogurta, borovnica i chia sjemenki, košta kao jedan kroasan ili krafna kojima se u organizam unose prazne kalorije.

Na pitanje je li nemoguće jest jeftino a zdravo, Mach kaže: “Oni koji nemaju, njima je sve skupo. Ali, ako su to neki prosječni prihodi, onda se zaista može. Plava riba je jeftina, ne mora to biti losos. Jedino sezonsko. Netko će reći maslinovo ulje je skupo, ali u njemu ne morate pržiti, ono je tu za salatu i jedna litra se može razvući nekoliko mjeseci. Ipak se može”, kaže.