Povodom Dana hrvatskog turizma koji se održavaju u Hotelu Sheraton u Župi dubrovačkoj, na hrvatski jug je doputovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković s najbližim suradnicima i ministrima u Vladi.

Drago mi je da smo turistička zemlja i da smo kao članica Europske unije jednu od tema niza ovakvih konferencija proteklih mjeseci u Hrvatskoj posvetili upravo turizmu. To mi je posebno drago jer je cijela Europa, cijela Europska unija, gledamo globalno turistički , najatraktivije područje. Europsku uniju je prošle godine posjetilo 764 milijuna turista, to je 50 posto svih turista u svijetu. Hrvatska je u tom kontekstu, u smislu broja stanovnika, jedinstvena. Zemlji od nešto više od 4 milijuna stanovnika dođe 20 milijuna turista, rekao je Plenković u izlaganju u Hotelu Sheraton te dodao:

Posebno je važno danas spomenuti da smo i u programu Vlade i u nacionalnoj razvojnoj strategiji kazali da naš turizam treba biti održiv, inovativan i otporan. Zato smo osigurali i sredstva, 22 milijarde kuna i to će biti prigoda da se realiziraju i dodatni projekti za razvoj turizma. Stabilni ekonomski razvoj zemlje je naša zajednička zadaća i zato smo u vremenu najveće krize usvojili sve strateške dokumente, a s druge strane osigurali najviše ikada u povijesti Hrvatske mahom nepovratnih sredstava koja dolaze iz europskog proračuna jer sami, siguran sam, ne bi mogli.

Detaljnije donosimo u Dnevniku Dubrovačke televizije od 18 sati.