Prije godinu dana počeo je tzv. slučaj bankomati, koji su se potom počeli pojavljivati u sve većem broju da bi danas to završilo na brojci od 20 bankomata na Stradunu i 12 bankomata u pokrajnjim ulicama. Time se trajno narušio izgled UNESCO-ove zaštićene spomeničke baštine. Zbog toga smo krenuli rješavati pitanje sustavno sve kako u konačnici uslijed budućih sporova i svega što će nam se dogoditi ne bismo došli u situaciju da oštetimo Grad Dubrovnik ili izgubimo u nekoj od budućih parnica, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije.

Odluka Gradskog vijeća je stupila na snagu te će ovog tjedna komunalni redari obići sve prostore koji u izlozima imaju ove uređaje. Ako nemaju suglasnost konzervatora, dat će im se rok od 30 dana da suglasnost pribave. Po isteku roka, ako dozvolu ne ishode, kreće odluka o uklanjanju bankomata te se započinje postupak kažnjavanja pravnih osoba i odgovorne osobe u pravnoj osobi. Kazne će se pisati na dnevnoj razini. Prema uputstvu Ministarstva jasno je da će većina bankomata, koji danas nemaju suglasnost nju uspjeti i ishoditi. Preporuka je svima koji su na taj način pokušali iskoristiti benefit položaja da što prije raskinu ugovore jer se mislim nikome ne isplati plaćati visoke kazne dodao je Franković.

Na konferenciji je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula kako je važno da u ovom vremenu kad se otvaraju i brojne nove mogućnosti za ekonomsko korištenje kulturne baštine vodimo računa o održivosti i o svim postupanjima koja neće ugroziti integritet kulturnog dobra i trajno ga oštetiti. Dubrovnik je inače prvi grad u Hrvatskoj koji je sukladno naputcima Ministarstva završio proces ugradnje adekvatnih odredbi o bankomatima u Odluku o komunalnom redu. Sada taj primjer slijede i ostali gradovi, a izrađene smjernice primjenjive su za sve gradove i za sve situacije. Više detalja možete pogledati večeras u 18 sati u središnjoj informativnoj emisiji Dubrovačke televizije, Dnevnik.