U HNB-u apeliraju na građane da pripaze na novčanice eura koje su obojene i često se pronalaze u posljednje vrijeme.

Nakon uvođenja eura oko 93 posto depozita upravo je u toj valuti. Što učiniti kada oštetite, obojite ili operete novčanicu, odnosno kada vam u ruke dođe oštećen novac. HNB posebno upozorava da građani pripaze ako posjeduju djelomično ili potpuno obojene novčanice, jer je moguće da dolaze iz opljačkanih bankomata. U prometu novcem oštećene novčanice – nisu rijetkost. Samo ove godine HNB je zamijenio 120 tisuća euronovčanica vrijednih gotovo tri milijuna eura. Najčešća oštećenja su od obojenja, požara, poplava te poderotine. Zamjena je moguća u banci ili FINI, ali uz važan uvjet, javlja HRT.

– Neprikladne euronovčanice, za koje je prethodno utvrđeno da su autentične, zaprimaju se i zamjenjuju, ako donositelj predoči više od 50 posto te novčanice kažu za HRT u FINA-i, a prenosi Poslovni.

Kako prepoznati lažne novčanice eura?

A kad su novčanice gotovo neprepoznatljive, prosljeđuju se HNB-u. – HNB mijenja novčanice koje su ekstremno oštećene, koje su tako oštećene da se ne može utvrditi autentičnost bez posebne analize – rekao je Damir Bićanić, Sektor za gotov novac HNB-a.

Da bi oštećenja smanjile, neke su zemlje uvele novčanice izrađene od polimernih masa. Novčanice eura, kao i većine valuta, izrađene su od pamuka te zasad nema inicijativa da se “plastificiraju”. – U svijetu se izrađuju od različitih materijala, ili sto posto pamuk, pa pamuk i razne primjese – pamuk i drvo, konoplja, banana i slično, dodao je Bićanić.

U HNB-u apeliraju na građane da pripaze na novčanice eura koje su obojene i često se pronalaze u posljednje vrijeme. – Jer je vrlo vjerojatno da su one proizašle iz kriminalne aktivnosti aktivacijom elektrokemijskih sredstava iz bankomata. Ako pak ih posjeduju mogu ih zamijeniti u HNB-u uz pismeno obrazloženje o uzroku oštećenja, te uz Zahtjev i analizu obojenih euronovčanica – naglasio je Bićanić.