Državni hidrometeorološki zavod upalio je meteoalarme za četvrtak i petak. Provjerite kakva je situacija kod vas.

U četvrtak se očekuje djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega. Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti između 17 i 22 °C.

Državni hidrometeorološki zavod upalio je upozorenja za istočne dijelove te jug zemlje zbog jakog vjetra. Tako su u žutome gospićka, riječka, kninska, splitska regija te srednja i južna Dalmacija. Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te sjevernu Dalmaciju upaljeno je narančasto upozorenje.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već generirali ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, naveli su iz DHMZ-a, a prenosi Dnevnik.hr.

Promjenljivo i razmjerno vjetrovito. U prvom dijelu dana jače naoblačenje sa zapada uz kišu te pljuskove s grmljavinom. Osobito izraženi bit će na Jadranu i uz njega, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sunčanije, ali ne i posve stabilno. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i na Jadranu s olujnim udarima, slabjet će u drugom dijelu dana. Temperatura na kopnu većinom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

Za petak su upaljena upozorenja za cijelu zemlju. Osječka, zagrebačka, karlovačka regija te južna Dalmacija u žutome su zbog jakog vjetra, grmljavinskog nevremena te kiše.

Gospićka, riječka, splitska, kninska regija te sjeverna i srednja Dalmacija su u narančastome.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću.

Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, najavili su iz DHMZ-a.