Isplata mirovina za siječanj bit će danas, a dvjema kategorijama umirovljenika donosi i veće mirovine. Riječ je o ukupno 122.800 umirovljenika.

Umirovljeni prema posebnim propisima dobit će pet posto veće mirovine, u prosjeku 46 eura više za 109.658 umirovljenika. Veći dodatak na osnovnu mirovinu stiže i umirovljenima iz oba mirovinska stupa. Za njih 13.136 mirovine će biti veće oko 16 eura. Ipak, više od 3.000 ‘dvostupaša’ ostalo je bez povišice, piše Mirovina.hr.

Isplata mirovina za siječanj počinje u četvrtak, 8. veljače, obavijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Mirovine će dobiti više od 1,2 milijuna svih korisnika, a dvjema kategorijama umirovljenika stiže i prva isplata većih mirovina. Riječ je o građanima umirovljenima prema posebnim propisima, kojima mirovine rastu za 5 posto.

Veće mirovine stižu i umirovljenima iz oba mirovinska stupa kojima će umjesto dodatka od 20,25 posto od siječnja biti uračunato 27 posto dodatka na osnovne mirovine iz prvog stupa. Napomenimo pritom da je dio umirovljenika, ovisno o banci, već od prvog dana u mjesecu dobio mirovine u veljači.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odredio je novu svotu uvećane mirovine do 5 % prema Zakonu o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju za 109.658 korisnika, što prosječno iznosi 46,94 eura. Zakon o smanjenju mirovina prestao je važiti 31. prosinca 2023. te se od 1. siječnja 2024. mirovine više neće smanjivati, kažu iz HZMO-a.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.