Ako razmišljate o podizanju kredita ili ste već proučavali proces i potrebnu dokumentaciju, onda vam je jasno kakav je proces ispred vas te koliko ćete šaltera morati obići i koliko papirologije prikupiti. Provjerili smo što sve od papira banke zahtijevaju za dokazivanje kreditne sposobnosti, ali i postoji li lakši način za obavljanje navedenog.

Što obuhvaća osnovna dokumentacija za podizanje kredita?
Bilo da želite podići stambeni, nenamjenski ili drugi kredit, potrebno je prikupiti dokumentaciju kojom se dokazuje identitet i potvrđuje kreditna sposobnost. Sve banke traže osnovnu dokumentaciju, a neke banke mogu tražiti da priložite i dodatnu dokumentaciju.

U osnovnu dokumentaciju ulazi zahtjev za kredit koji ispunjava korisnik kredita te opcionalno osoba koja će se voditi kao solidarni dužnik/jamac. Ovi obrasci su dostupni u poslovnicama banki ili na njihovim web stranicama. U sklopu ovog obrasca potrebno je ispuniti osobne podatke o korisniku kredita i podatke o njegovoj imovini, te podatke o iznosu, namjeni, vrsti i roku otplate traženog kredita.

Osim toga, u sklopu zahtjeva za kredit su i podaci o zaposlenju i prihodima korisnika kredita, koje ispunjava i ovjerava poslodavac, ako je tražitelj kredita stalno zaposlena osoba. Poslodavac upisuje podatke kao što su naziv, OIB, MB i adresa tvrtke te podatke o zaposleniku. Ti podaci uključuju informacije o vrsti radnog odnosa, razdoblju zaposlenja te iznosu plaće u protekla tri mjeseca.

Uz to, potrebno je priložiti kopiju osobne iskaznice korisnika kredita (i solidarnog dužnika/jamca, ako postoji), odnosno kopiju putovnice ako je korisnik kredita strana fizička osoba.

Više pročitajte ovdje