Dubrovačke znamenitosti i ulice postaju kulisa svjetlosnih instalacija i interaktivnih projekcija, jer se u Dubrovniku od 3. do 5. studenoga 2023. održava 3. izdanje Festivala svjetlosti Lumiart. Posjetitelji će ove godine imati priliku istraživati i doživjeti na sasvim drugačiji način različite lokacije u gradu gdje će se prikazivati razni umjetnički radovi.

U susret samom festivalu održane su radionice u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na kojima su sudjelovali učenici osnovnih škola. Cilj radionica bio je upoznati mlade s novim tehnologijama i modernim vidovima umjetnosti, te ih učiniti aktivnim sudionicima Lumiart festivala. U narednim danima također su planirane i edukacijske radionice o temi umjetne inteligencije i njenoj primjeni u modernoj umjetnosti u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Dubrovnik.

 

Okosnicu programa ovogodišnjeg izdanja Lumiarta čine zanimljive svjetlosne instalacije nagrađivanih umjetnika, interaktivne igrice, brojne projekcije i 3D mapping. Iz bogatog programa izdvajamo instalaciju „Srce Europe“ priznate bosanskohercegovačke umjetnice Edine Seleković koja je svoju karijeru gradila u SAD-u. Ova svjetlosna instalacija oponaša otkucaje srca zvukom i crvenim svjetlom koje se pali i gasi, a moći će se vidjeti na Peskariji.

Prostor Straduna bit će obojan AmbiArt projekcijama mađarske skupine Night Projection, dok će park u Pilama i fasada kraj Cele uveseljavati najmlađe interaktivnim igricama. Ljubitelji glazbe moći će „zasvirati“ na laserskoj harfi koja će biti smještena u atriju Kneževa dvora. Pročelje palače Sponza ponovno će biti rezervirano za 3D mappinge i audio vizualne spektakle Pixel designa i Loop production, dok će u atriju biti smještena LED instalacija „Tesseract“ Visuala grop iz Pule, kao i izložba Antuna Radačića, AI umjetnika iz Zagreba, pod nazivom „Dubrovnik AI imaginarium – Dubrovnik kroz oči strojeva“.

Festival svjetlosti „Lumiart“ 2023 poziva vas da istražite igru svjetla i sjene kroz dojmljive svjetlosne instalacije koje se protežu duž dubrovačkih ulica, poljana i palača. Ovaj festival nije samo proslava svjetlosti, nego i oživotvorenje suptilne igre svjetlosti i arhitekture, prošlosti i suvremenosti, tradicije i inovacije uz neizostavnu glazbu.