Pred većinom građana još je jedan izazov – kako pored visokih cijena hrane Uskrs slaviti u duhu tradicije. Običaj je puna trpeza, ali većina će ipak morati štedjeti, piše Index.hr

Do Uskrsa je još tri dana, ali janjetina se u mesnicama već kupuje. U većem dijelu zemlje to se meso tradicionalno priprema za uskrsni ručak.

“Za naš prigorski kraj, podkalnički, križevački, kaj bi? Juha za ručak, odojak ili janjetina, francuska salata. Dok se svi okupimo, sva unučad i dva sina i dve snahe i onda nas ima oko deset”, rekla je gospođa Anđelka za N1.

“Za većinu naših građana želje su daleko od mogućnosti”

Bit će to golem izdatak za gospođu Anđelku, jer je janjetina najskuplje mesom koje se može naći na blagdanskom stolu. Stoji gotovo 12 eura po kilogramu.

“Tradicija je ipak tradicija”

A na blagdanskom stolu neizostavna je i šunka. Najpovoljnija je ona rolana, koja ima djelić kožena sebi i koju je potrebno kuhati. Cijena takve šunke je 7 i pol eura, dok je cijena dimljene, već rasprodane delicije, bila 12 eura.

A ako znamo da prosječna mirovina ne pokriva niti osnovne životne troškove, a umirovljenika je više od milijun i 200 tisuća, jasno je da tko će se najviše morati stisnuti.

Umirovljenici kažu kako je sve puno skuplje, ali i kako je tradicija ipak tradicija. “Pa čujte, ja kao umirovljenik trudim se da prođem što jeftinije, a da to ipak bude”, kažu.

Više možete pročitati klikom na link