U tijeku je 10. sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Na dnevnom redu su 52. točke.

Irena Korda izvijestila je o promjenama u statusu vijećnika. “Sastao se mandatni odbor i donio zaključak. Danom 1. kolovoza započelo je mirovanje mandata vijećnika Nikše Sentića (HDZ) i vijećničku dužnost počeo je obnašati Nikola Babić.”

Nikola Babić prisegnuo je na mjesto županijskog vijećnika.

Na Županijskoj skupštini nazočno je 28 vijećnika. Prijedlog dnevnog reda jednoglasno je prihvaćen. Zapisnik s devete sjednice prihvaćen je uz 1 suzdržani glas.

Vijećnička pitanja:

Ante Damić (HDZ) – Imam tri pitanja. Prvo je vezano za CGO Lučino razdolje, potpisan je ugovor o projektiranju i izgradnji centra. Znači li potpisivanje početak gradnje? U Metkoviću se radi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju, koja je važnost tog projekta? Treće pisanje je uz školstvo, potpisan je ugovor na rekonstrukciji Vile Čingrije. Što je s projektima koji se vežu na to?

župan Nikola DobroslavićCentar za gospodarenje otpadom nazočio sam na potpisivanju ugovora, vrijednost tih radova je oko 400 milijuna kuna, radi se o velikom projektu. Rok je tri godine, to je korak u završetak tog projekta. Za tri godine bismo morali imati gotov taj Centar i time ćemo riješiti tu noćnu moru da se ne zatrpamo otpadom u najturističkijoj županiji. Na natječaj se javilo nekoliko izvođača, konačan odabir potvrdila je komisija za javnu nabavu i potpisan je ugovor sa Zajednicom ponuditelja. Drugo pitanje je Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, veseli me da smo došli do realizacije tog projekta. Radi se o projektu čija će djelatnost biti smještana u zgradi dnevne bolnice u Metkoviću. Pomagat će se djeci koja imaju poteškoće u razvoju. Imamo udrugu Ruka prijatelja koja se i dosad bavila upravo pomoći kategorijama stanovništva. Što se tiče upita o Vili Čingrija. Sve tri intervencije su dio projekta Regionalnog centra kompetentnosti koje provodi TUŠ, DNŽ i Grad Dubrovnik. Od konkretnih intervencija radi se na obnovi i prilagodbi Vile Čingrija koju smo dobili na korištenje od Grada. Ugovor s izvođačem radova je potpisan i ne očekujem poteškoće u provedbi tog projekta. Drugi segment projekta je Garište. Za nju smo odabrali izvođača radova, sklopili ugovor i ovih dana započinju radovi na Garištu. Treći dio je TUŠ, ona je proizvela jednu potrebu da izmjestimo učenike iz same zgrade škole da bi se radovi mogli neometano izvršiti.  Jedina mogućnost koja se nudila je OŠ Župa dubrovačka, organizirali smo uredno prijevoz učenika. Bilo bi dobro da nije bilo izmještanja, ali ako ćete postići veću kvalitetu morate izvršiti adaptaciju.

Nikola Hajdić (SDP) – Prvo pitanje je natječaj za direktora TZ. Na prvom natječaju osoba nije prošla, na drugom je pobijedila. Zanima me što se promijenilo u tih par dana da čovjek odjednom zadovolji. Drugo pitanje je županijska cesta Blato-Kozarica koji je bio u programu županijskih sredstava, jedan dio uveden je u posao, zaustavilo se i traži se alternativa. Treće pitanje u koju kategoriju spada cesta magistrala – Bosanka?

Nikola Dobroslavić – Na prvo pitanje ne znam koliko je primjereno da ja davam odgovore, ali ću objasnit situaciju. TZ Županije imala je postupak kao i sve druge turističke zajednice, raspisali smo natječaj za direktora TZ-a, javilo se nekoliko kandidata. Na Turističkom vijeću odlučivanje je bilo tajno i u prvom i u drugom krugu, na prvoj sjednici o prvom natječaju nije izabran niti jedan kandidat. Nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova. Ponovili smo natječaj, članovi Turističkog vijeća opet su glasovali tajne i izabran je jedan kandidat i on je direktor TZ i nemam što dodati. Što se tiče ceste, možemo na sljedećoj sjednici dati precizan odgovor.

Joško Cebalo – Odgovor na pitanje vezano za cestu Blato-Kozarica, nositelj je Županijska uprava za ceste. U tijeku je izrada projekta dokumentacije i studija utjecaja na okoliš. Vjerujem da će pokazati da se ta cesta može graditi i da ćemo ishodovati svu potrebnu dokumentaciju.

Nikola Hajdić – nisam zadovoljan s odgovorima, ovo su očekivani odgovori. Natječaj za direktora nije tehnički pregled vozila pa se vratimo promijenit žmigavac. Sve mi je jasno, samo sam htio potvrdit. Što se tiče ceste Bosanka-magistrala. Čitam po medijima to je jedan veliki problem. Što se tiče ceste ništa se dosad nije napravilo.

Marko Vidović (DDS) – Što je s projektom studije za Konavosko polje. Možete li iznijeti broj prvašića u našoj županiji i što županija radi?

Nikola Dobroslavić – Mi doista imamo projekt navodnjavanja i melioracije u Konavlima. Mogu samo dati par podataka.

Pero Jerković (MOST) – Termoterapija, zvali su me da se ništa nije promijenilo. I dalje su isti odnosi, ne moguće je dobiti liječnika, lift se vjerojatno projektira. Zanima me projekt Vrata Neretve?

Nikola Dobroslavić  – U Termoterapiji smo imali određene nesporazume između zaposlenika, nismo imali prigovore na kvalitetu usluge. Bio je problem dizala, to je ugovoreno za intervencije koje su utvrđene radi sigurnosti i korištenja dizala. Bile su poteškoće u isplati prekovremenih sati, nije se moglo pronaći odgovarajući broj osoblja, onda se moralo ići na prekovremeni rad sestara. Radi se o velikom iznosu od više od 800 tisuća kuna. Svi prekovremeni sati su isplaćeni. Tamo postoji nerazumijevanje ravnateljice i djelatnica, tu postoje sindikati i institucije mi ne možemo ulaziti u odnose. Bilo je zahtjeva da se razriješi ravnateljica. Ne ide to tako. Ne može se nekoga razrješivat kako nekome padne napamet. Što se tiče Vrata Neretva to je dobar projekt. Tamo je grad Ploče želio urediti prostor za planinare, nemamo uvid što se trenutno događa. Možemo provjeriti s Gradom. Što se tiče navodnjavanja, najveći dio su odradile Hrvatske vode, mi smo provodili taj projekt. Dobili smo navodnjavanje za veliki broj korisnika. Sustav se održava improvizirano, svakako odgovorno i uredno.

Pero Jerković – nisam zadovoljan odgovor na pitanje oko Termoterapije. Ja sam donio na Skupštinu, bili ste rekli da nemate nikakve informacije. Bojim se da nemate ni sada. Okej, djelatnice su se primirile, ali i dalje rade u istim uvjetima. Vjerujem da ne lažete, ali vjerujem i da nemate točne informacije. Pitao sam za nalaz inspekcije. Rekli ste da nisu stigli nalazi, a imali ste ih.

Petar Prizmić (HDZ) – U turističkoj sezoni svjedočili smo gužvama na području Orebića i Korčule. Koliko je uvođenje dodatnog trajekta pomoglo u uvođenju reda. Drugo pitanje, koliko projekti luka znače lokalnom stanovništvu. Bliži nam se kraj rujna, veliki broj turista još je na našem području, kakve su nam turističke brojke?

Nikola Dobroslavić – Doista smo imali pojačan promet na Pelješcu, olakšali smo pristup. Pokazala se potvrda za većim trajektom i boljim uređenjem trajektnog prometa. Što se tiče intervencija u Lučku infrastrukturu. Prije nekoliko dana bili smo na Pelješcu i obilježili završetak radova na lukobranu. Što se tiče turističke sezone, mislim da ćemo nadmašiti predviđene brojke. Ostali smo iznad vode i to se pokazuje jako važnim.

Nikola Duper (SJG) -Prvo pitanje kako planirate riješiti status pomoćnika u nastavi? Satnica od 25 kuna je sramotna, plaća se isplaćuje kao svojevrsna naknada. Hoćemo li imati točku dnevnog reda o planiranju bolje skrbi o starijim i nemoćnima.

Nikola Dobroslavić – Slažemo se da bi satnice trebale biti više, mi u proračunu trenutno nemamo tu intervenciju. Očekujemo odgovor ministarstva može li se nešto napraviti. Bilo bi najbolje da ministarstvo to riješi jednako za sva područja. Predlažem da razgovaramo i vidimo hoće li skrb biti tema iduće sjednice.

Nikola Duper – Mislim da tim ljudima barem trebamo pokazati dobru volju. Nemojmo uvijek ostati na suhoparnom birokratskom jeziku.

Nikola Dobroslavić – Grad Dubrovnik po pitanju doma za starije, važno je za cijelu Županiju. Govorimo o kvaliteti smještaja, ima izrađen projekt za dom na Medarevu. Spremamo razgovoru u ministarstvu da pokušamo izboriti da taj projekt prođe na nacionalnom planu Oporavka.

Marko Giljača (SJG) – Povreda poslovnika. Predlažem da napravimo sastanak, po sadašnjem pravilniku župan nema pravo odgovarati. Po sadašnjem nakon očitovanja vijećnika na naš odgovor Vi nemate pravo opet odgovarati.

Završena su vijećnička pitanja.