SDP-ova vijećnica Tatjana Šimac Bonačić sudjelovala je u raspravi o godišnjem izvješću tvrtke Čistoća. “Spominjete da je uloženi veliki trud u gospodarenje otpadom. Što se radi na tom planu?”

Direktor Marko Iveković: “Što se tiče uredbe Vlade o načinu prikupljanja miješanog otpada, nažalost, možda ste upoznati, uredba je na ocjeni ustavnosti. Nekoliko jedinica lokalne samouprave i društava je tražilo provjeru ustavnosti. Čekamo odluku Ustavnog suda da vidimo u kojem smjeru ići. A odlagalište na području Grada – svjesni smo problema istih. Potrebno je još uložiti sredstava u spremnike za otpad, ali sad smo dio zaustavili zbog situacije. A što se tiče pametnih spremnika, ja sam bio protiv, ali sad sam jedan od najvećih zagovornika jer vidim da je to odličan sustav. O poslovanju – pad prihoda je više od šest milijuna, ali planom ušteda uspjeli smo uštedjeti četiri milijuna kuna pa smo negativni oko dva i pol milijuna.”

U raspravu se uključio i Jadran Barač (SDP): “Volio bih povodom ove tematske sjednice zatražiti da se u budućim izvješčima priloži i popis bagatelne nabave. To je ključan podatak da vidimo kako se novci troše da nam se ne bi opet događao Lokrum. O minusu poslovanja – je li istina da se isplaćuju otpremnine koji svojevoljno prelaze u druge tvrtke, o kakvim se ugovorima radi i je li se poštuju zakonski periodi za novo zapošljavanje za ta ista radna mjesta?”

Marko Potrebica (HDZ): “Ja ne znam jeste li vi ikad radili g. Barač javnu nabavu. Sumnjam da jeste s obzirom na vašu poziciju u Vodovodu. Ako imate određene iznose i cjepkate ih, to je ozbiljni prekršaj. Zato ljudi gube mandate. Ako se to radi, pokažite mi direktora koji cjepka nabavu. Postoji propisana procedura, ali i što radite kad iznosi budu dosta veći. Ne možete to cjepkat, procedura je vrlo jasna. A sad to što ste iznijeli recite gdje se cjepkaju nabave.”

Ivan Maslać (HDZ): “Svi su dužni imati na svojim stranicama registre svih nabava.

Barač (SDP): “Nisu ovo bile optužbe, nisam nikoga imenovao, samo sam dao načelni prijedlog da lakše pratimo stvari. Postoji dosta situacija u kojima se to ne prati. Neki ne objavljuju ta izvješća. Ima primjera kad se ne može doći do podatka. Bilo bi dobro čisto da transparentno to pratimo, nije optuživanje nikoga.

Potrebica (HDZ): “Drago mi je da ste priznali da je to bila paušalna ocjena. Ako je išta transparentno onda je to javna nabava. Drago mi je da niste naveli konkretni primjer nekoga od naših direktora i ravnatelja. Molim vas da ne izlazimo s paušalnim izjavama. Kad budete znali konkretno, ja ću vas podržati i ta će osoba odbrojiti zadnje dane svoga mandata.”

Direktor Marko Iveković: “Pravilnik Čistoće je možda čak i jači nego što je to zakonom predviđeno. Bila je jedna isplaćena otpremnina. Radilo se o uvjetovanom otkazu ugovora o radu.”

Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad): “Gospodarenje otpadom iznimno je važno. Potpuno smo zakazali u prve dvije faze. Nema svijesti kod ljudi, a tu je i sortirnica koju još nemamo. Događa se problem da Centar za gospodarenje otpadom može primiti samo određenu količinu otpada. Ukoliko ne sredimo sve prethodne faze, počet ćemo se gušiti u smeću i pretrpat ćemo Grabovicu. Molim povećanje svijesti o ovome. Zatvaranjem Grabovice nećemo imati gdje odlagati svoj otpad. Jedino nam preostaje da razdvajamo u kućanstvu i da idemo ka izgradnji sortirnice.”

Tatjana Šimac Bonačić (SDP): “G. Selmani, slažem se. Nismo svjesni koliko smo malo napravili u tom dijelu i koliko je to važno.”

Marko Iveković: “Problem je što kad sortiramo otpad. Burza otpada ne postoji trenutno. Sortirnica suhih stvari će nam poboljšati stanje. Imamo isti problem – nemamo gdje daje tu sirovinu plasirati. S kraja 2019. jedan primjer –  papir i karton na kojem smo dosad zarađivali, sad smo morali platiti jer nemamo gdje sirovine plasirati.”

Većinom glasova izvješće je usvojeno.