U večerašnjoj emisiji “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, gostovale su učiteljica OŠ Lapad Gordana Rokolj i predsjednica Udruge “Govorimo dubrovački” Izmira Brautović, koje su govorile o važnosti njegovanja dubrovačkog govora i tradicije.

Promicanje dubrovačkog govora zadatak je svih Dubrovčana, posebno onih koji podučavaju mlađe naraštaje. Gordana Rokolj i Izmira Brautović rade upravo to, prenose ljubav prema dubrovačkom govoru mlađim generacijama. U Osnovnoj školi Lapad danas je održana promocija “Dubrovačkog dječjeg vodiča”, “Đir po gradu”, kojem je prethodilo objavljivanje rječnika za djecu “Moj dubrovački rječnik”, ispričala je učiteljica Rokolj te istaknula važnost podučavanja mlađih generacija očuvanju tradicije. Detaljnije je objasnila kako je došla na ideju projekta “Priče oko popreta”, koje su oduševile djecu. Cilj je bio učenike nižih razreda osnovne škole upoznati s dubrovačkom kulturnom baštinom i na taj način spasiti barem neke riječi i legende od zaborava.

Izmira Brautović, predsjednica Udruge “Govorimo dubrovački”, ispričala je kako je Udruga osnovana s ciljem očuvanja dubrovačkog govora te kako je radionice s vrtićkom djecom iznimno vesele. Predstavila je i “Dubrovčicu”, slikoviti rječnik dubrovačkog namijenjen najmlađima kako bi kroz igru usvajali riječi. Naglašava kako zbog svog glumačkog zanimanja ima sreću biti u dodiru s dubrovačkim govorom jer se igraju dubrovačke predstave. Ne voli, kako kaže, kad se Dubrovčani prilagođavaju onima koji nisu s našeg govornog područja. Dodaje kako ima velik broj mladih ljudi koji se trude govoriti dubrovačke riječi, ali nemaju pravilan naglasak.

Koliko je važno očuvanje dubrovačkog govora i tradicije možete pogledati u videu ispod ili u petak, u 15.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji.